‘Za samom pravdom teži’

Pnz 16. 11 – 20

Temu i tekst molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2019. godine pripremili su kršćani iz Indonezije: ‘To je zemlja od 265 milijuna stanovnika, od kojih je 86% muslimanima i oko 10% stanovnika su kršćani različitih tradicija. Indonezija ima više od 1.340 različitih etničkih skupina i više od 740 lokalnih jezika. Ujedinjeni su jednim nacionalnim indonezijskim jezikom – bahasa. U raznolikosti etničke pripadnosti, jezika i religije, Indonežani žive po principu gotong royonga – života u solidarnosti i suradnji, jedinstvo u različitosti.

Taj je krhki sklad danas ugrožen. Veći dio ekonomskog rasta koji je Indonezija doživjela u posljednjim desetljećima izgrađen je na sustavu koji u svome središtu ima načelo konkurencije. Ovo je u snažnom kontrastu s načelom suradnje kojoj nas uči gotong royonga. Korupcija se pojavila u mnogim oblicima i potkopava pravdu, provedbu zakona, ometa politiku i poslovanje, često s razornim posljedicama za okoliš. Stvari se radikaliziraju i zajednice se okreću jedna protiv druge, a pogoršana je zlouporabom društvenih medija koji demoniziraju određene zajednice.’

‘U svakom gradu koji ti dade Jahve, Bog tvoj, postavi suce i nadglednike za svoja plemena da narodom pravedno upravljaju. Ne iskrivljuj pravde; ne budi pristran; ne primaj mita, jer mito zasljepljuje oči mudrih, a ugrožava stvar pravednih. Teži za samom pravdom, da dugo živiš i zaposjedneš zemlju koju ti Jahve, Bog tvoj, daje.«

Pred nama je jedan snažan politički tekst. Politika u Bibliji? Po čemu je on politički i o čemu govori naš tekst? Govori o blagdanima i s njima spojnim veseljem i svetkovanjem. Govori o davanju (mogli bismo reći o porezu). I govori o javnoj upravi i pravosuđu. Gdje ćete političkije teme od ovih? Sve što se tiče međuljudskih odnosa u zajednici bilo koje vrste jest politika. Riječ je o općem dobru. Nije sve visoka politika o kojoj ovise međunarodni odnosi. I u višestambenoj zgradi se vodi politika koja se tiče kvalitete življenja stanara te zgrade.

‘Teži za samom pravdom da dugo živiš i zaposjedneš zemlju.’ Za koji će mjesec biti 28 godina od hrvatske samostalnosti. A svakog dana svjedočimo brojnim odlascima mladih.

zid plača
Zid plača u Imotskom

I to ne samo zbog niskih plaća i nedostatka posla, već više zbog pravnog nereda, korupcije, kad za svaki posao treba dati mito, kad se bez veze ne može zaposliti, kad je porezni sustav loš, birokracija i sudstvo glomazni, beskrajno spori i neučinkoviti, tada se događa ovo što se našoj zemlji događa posljednjih godina. Ljudi, posebice mladi, dižu ruke i odlaze u druge zemlje koje su si uredile društveni život i gdje na vladaju ljudi već pravo.

Biblijski tekst je nalog Izraelu za uspostavom učinkovite i pravedne javne uprave i pravičnog sudstva. Ne zadovoljavaj se s ničim manjim od pravde i ostvari takve odnose u kojima nitko nije obespravljen, uskraćen za ono što mu kao čovjeku pripada. Ako mito bude upravljalo odlukama suda, sami sebi ćete potpisati smrtnu presudu kao nacija. Što bi siroti Mojsije rekao da prolista štampu danas i vidi stanje u hrvatskom pravosuđu? Vjerojatno bi gorko zaplakao.

Nepravda izjeda čovjeka. Čitam o bračnom paru iz Njemačke koji je za svoje umirovljeničke dane kupio malu kuću na Viru. Nisu je upisali u zemljišne knjige (iako je sve išlo preko odvjetnika) i kad je bivši vlasnik upao u dugove zbog ovrhe su mu oduzeli tu još njegovu kuću i deložirali Nijemce. Nisu dobili ni parnicu na sudu pa su morali platiti i sudske troškove. Treba li reći da su se razbolili?

No, svi ćemo se mi zapitati: ako je to nalog Mojsiju i njegovim nasljednicima i tiče se javne vlasti, što mi imamo s tim? Zapravo nas ovaj tekst iskupljuje od odgovornosti. Podsjetimo se još jednom glavnih tema ovog odjeljka: svetkovanje i odmor, davanje, postavljanje javne uprave. Tko u demokraciji postavlja vlast? Zar ne birači jednim potezom olovke? A to smio ti i ja. Sudjeluješ li u tom procesu izbora ili kažeš, ‘može to i bez mene?’ Tko u demokraciji može kontrolirati vlast? I birači, ali i oporba koju su ti birači izabrali. Nisu li odmor i svetkovanje vrijednosti? I te kako jesu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Prazan autoput Tel Aviv – Jeruzalem u subotu

Svi sportaši znaju da je odmor sastavni dio treninga. Je li neradna nedjelja nešto što pomaže čovjeku i obitelji ili je kapital jedino mjerilo? Danas same tvrtke počinju shvaćati vrijednost odmora u konačnoj produktivnosti. Je li nastojanje, najčešće crkvenih krugova, za neradnu nedjelju dobro ili loše? Je li borba protiv korupcije dobra ili loša?

Iz materijala:
… u indonezijskom kontekstu veze između zajedničkih svetkovanja i pravde su životne. Kao narod Saveza u Isusu Kristu, znamo da će se slast nebeske gozbe dati onima koji gladuju i žeđaju za pravednošću i onima koji su progonjeni zbog pravednosti jer njihovo je kraljevstvo nebesko (usp. Mt 5, 10). Kristova je Crkva pozvana biti predokus ovoga kraljevstva. Međutim, u našoj neujedinjenosti, padamo. Ne uspijevamo biti znak Božje ljubavi prema svome narodu… Nalazimo se ujedinjeni podno Kristova križa zazivajući njegovu milost da okonča nepravdu i iskaže nam milosrđe zbog grijeha koje su prouzročile naše podjele.

I što ćemo mi poduzeti? Pozivam vas da od sutra pa do srijede sudjelujete u zajedničkoj molitvi – u utorak kod nas. Tko zna, možda Bog konačno usliša molitve svoje crkve koja mu ih upućuje već više od stotinu godina tijekom ovog tjedna molitve za jedinstvo kršćana?

Audio:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s