Jedinstvo u Kristu – molitveni tjedan SBC-a 2019.

1 Korinćanima 12. 12 – 26

Iste riječi ne moraju uvijek isto i značiti sugovornicima. Ovaj smo tjedan bezbroj puta upotrijebili tu veličanstvenu riječ ‘jedinstvo.’ Jedinstvo u Kristu. Gdje se to jedinstvo u Kristu očituje? U Crkvi, dakako. Znači li ta riječ, jedinstvo, isto svim moliteljima u našim zajednicama diljem Hrvatske? O jedinstvu smo razmišljali, o njemu razgovarali, za nj molili. Autor teksta nigdje ne kaže na koje crkvene zajednice misli kad govori i poziva na jedinstvo u Kristu. To možemo sam pretpostaviti i nadati se da to nisu samo neke od zajednica SBC-a. Pod jedinstvom se često misli na jedinstvo uskog kruga istomišljenika.

Teme su bile: Jedinstvo u ljubavi, u Duhu, u nadi, u vjeri, u jednom tijelu (to je slika o kojoj ćemo danas reći nekoliko riječi) , u jednom krštenju i jedinstvo u jednoj svrsi.

Vratimo se slici tijela kao nadahnuću poruci o jedinstvu. Uz još nekoliko slika Crkve koje nalazimo u Novome zavjetu, slika tijela je svakako jedna od najomiljenijih apostolu Pavlu. U 1. Korinćanima 12 – 14 o tome naširoko raspravlja. Između ta dva poglavlja krije ono koje je i ključno za razumijevanje Crkve kao tijela Kristova – poglavlje o ljubavi (koje dakako čitamo samo na vjenčanju). Ukratko:

* tijelo je sastavljeno od različitih udova
* svaki ud ima svoje mjesto
* nitko ne može biti sve i nitko ne može biti ono što nije (želja je tu sporedna)
* svaki ud ima svoj zadatak

Ako vjerujete u ovo, pitam vas: jeste li samo korisnici usluga Crkve ili ste, primjerice, na neki način doprinijeli onome što se danas ujutro ovdje događa? Što se događa s tijelom kad gušterača prestane obavljati svoj zadatak? Osoba dobije dijabetes. Nagledao sam se i naslušao u ovih 25 godina ljudi koji su rekli: ‘ja ne bih više. Znate, ja sam tu, uvijek možete na mene računati…’ ali u stvarnost ih više nikad tu nije bilo. Sluge su se u najboljem slučaju pretvorile u konzumente Ako si dio crkve onda imaš svoj zadatak i kad ti digneš ruke od zadatka koji ti je dan, Crkva slabi, usporava i postaje nemoćna.

Kako da ova konkretna zajednica bude snažna, kako da bude sol i svjetlo, ako si ti samo posjetitelj Crkve? Posjetitelj koji će nakon nekog vremena reći: ‘ma tu se ništa uzbudljivo ne događa. Ajde da nađem neku drugu uzbudljiviju okolinu.’ I tako se ide od crkve do crkve u potrazi za onim što je prisutno u svakoj Crkvi ukoliko je Kristova. Samo treba imati otvorene oči i biti spreman služiti. Od posjetitelja crkava Crkva ima samo štetu. Jedni koji služe bivaju iscijeđeni poput limuna, dok korisnici usluga Crkve ostaju nezadovoljni.

Ako barem malo vjeruješ da Crkva jest tijelo Kristovo onda s onim što jesi, što znaš i možeš, počni djelovati. Što činiti i kako? One slabosti koje vidiš, koje u Crkvi uočavaš, to su putokazi po kojima ti Bog pokazuje tvoje sposobnosti. Zasuči rukave i u barem u ovoj crkvi imaš otvorena vrata za djelovanje.

Tijelo koje živi i djeluje prožeto je Duhom života, a on se očituje u ljubavi kako Pavao piše u 1. Korinćanima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s