Božićna propovijed

Za Došašće smo slušali riječi iz Ivanovih usta: ‘Obratite se i pripravite put kako bi svako tijelo vidjelo spasenje Božje’ i donesite plodove dostojne obraćenja‘ – promijenite um (tj. stavove, vjerovanja) i počnite djelovati u skladu s tim. Ime Pastoralnog centra, našeg duhovnog doma je ‘Riječ i život’. Što se događa kad je život prisutan? Počesto nered.

Pred nekoliko godina zbog provjere posjetila nas je policajka jer su naša kćer i njezina obitelj mijenjali mjesto boravka. Tada su imali sina i policajka se osvrtala po stanu tražeći tragove dječje prisutnosti: ‘Vidi se da tu nema djece. Sve je sterilno’, reče.

Čistoća i red su svakako važni. Srećko i ja smo nakon nekih posjeta socijalno ugroženim obiteljima morali kompletnu odjeću staviti u pranje. Ali, važno je naglasiti, nakon posjeta.

O Božiću pričamo kako je Sin Božji, Kralj svega stvorenoga došao u našu prljavštinu i smrad: ‘Ja sam došao da ovce život imaju i to u izobilju da ga imaju,’ reče. Cijena: zaprljati se i u konačnici umrijeti na križu. Je li to naš model postupanja?

Ima li kod nas tog života? Na četvrtu smo nedjelju Došašća slušali o Elizabeti i Mariji koje su se izborile za život. Razmišljali smo o našoj kulturi smrti koja ne vrednuje život, a na Badnjak smo iz usta djece u prikazu Isusova rođenja čuli da se traži smještaj za Josipa i Mariju u hotelu u Primorskoj 2. I na što bi tu naišli kad bi im trebao, ne smještaj, jer to nije planirano, već samo čaša hladne vode? Na kuhinji bi naišli na politički korektan natpis: ‘Hvala što ne ulazite.’ Politički nekorektno bi zvučalo: ‘Zabranjen ulaz.’

Potrošili smo dosta vremena i energiju na raspravu o tome kako kuhinju održati čistom umjesto da se vrijeme iskoristi najprije na razmišljanje, raspravu i molitvu o tome kako iskoristiti kuhinju za njezinu namjenu, tj. kako ju zaprljati, da bismo ju kasnije mogli čistiti. Nakon skuhanog ručka peremo suđe i pospremamo kuhinju. Tek skuhani ručak daje smisao kuhinji. Bez ručka kuhinju možemo prenamijeniti u muzej. Hoćemo li? Ili ćemo iskoristiti ono za što smo gradili ovaj PC? Posebice u ovakvim danima s puno obveza postanemo svjesni kako je važna uključenost ne samo nekih, jer se onda brže umore, već uključenost većeg broja. Bi li se i konzumenti usluga crkve mogli uključiti i sudjelovati u radosti služenja? Pitam vas vrlo jasno: jeste li samo korisnici programa koje netko drugi osmisli i realizira ili se, nadahnuti Isusovim primjerom, odlučujete zavrnuti rukave i doprinijeti zajedničkom dobru?

Da, obratiti nam se kako bi se dogodio život. Pristati na službu, kao što je Marija pristala, kako bi ‘zaigralo čedo koje se još nije rodilo,’ kako je to bilo u Elizabetinom slučaju. Da je Marija postupila drugačije, ne bi bilo ni Isusova života niti bi Ivan Krstitelj od radosti poskočio u majčinoj utrobi. Bez služenja nema radosti. Čista kuhinja će nas radovati pola sata, ali kuhinja u funkciji će nas radovati daleko temeljitije i duže. Primjer: pred neko vrijeme u toj su se kuhinji pripremali sastojci za akciju prezentacije kuhinja migranata na Korzu. Cijela je zgrada vonjala na luk. Na kraju se sve i očistilo i opralo. I bilo je super.

U našem listiću u podnaslovu ‘Vjerno služenje’ kažemo: ‘Prepoznajemo cjelovitost čovjeka i njegovih potreba.’ Kako to služimo čovjeku zaključanim vratima? Kako da čovjek u potrebi popije čašu hladne vode ako su vrata zatvorena? Zaključana vrata svjedoče o mentalitetu zatvorenosti i on je taj koji se mora promijeniti. A težeg zadatka u životu pojedinca i zajednice vjerojatno nema. Kako je Božić dobar blagdan da nas na to podsjeti i potakne na obraćenje.

Sretan vam Božić.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s