Što je to pred nama?

Nedjelja navečer bila je obilježena paljenjem mnoštva lampica na trgovima diljem svijeta. Također i dosta crkvenih zajednica, o prvoj nedjelji Došašća, pali prvu svijeću na adventskom vijencu. Ima li Došašće neku poruku, neki sadržaj? Ili su to samo svijeće i kuhane kobasice na štandovima? Budući da Došašće pada u vrijeme prije Božića (ali ipak nije istoznačan s njime) povezujemo ga s rođenjem Isusa koji je kasnije nazvan Kristom – Božjim Pomazanikom. O Došašću netko ili nešto dolazi?

Uobičajeno se drži: dolazi Božić, pa čekamo da se rodi ‘mali Bog.’ No, znamo i po vlastitoj djeci: jednom su se rodili i sad, o rođendanu, slavimo njih žive među nama. Ne rađaju se više. Svakako, dio priče je poziv da se ‘Isus rodi u našim srcima’. To bi značilo, ukratko rečeno, da ne ostanemo ljudi kojima vlada ego, već da nama ovlada Sila nesebičnosti tj. da po Duhu Svetome Bog sam postane Bogom za mene.

No, tekst nam prve nedjelje Došašća (Lk 21. 25. – 36) govori o nekom drugom dolasku. Govori o ponovnom dolasku onoga koji je rođen, živio, razapet, uskrišen i na nebo uznesen. Kazuje nam da će svemir biti potresen, da će ova stvarnost koju živimo doći kraju. Ovih su dana i naš poznati astronom Korado Korlević, a ne tako davno i pokojni S. Hawking govorili o kraju naše civilizacije i nužnosti da se pronađe novo mjesto u svemiru za čovjeka. Prognoze za Zemlju nisu optimistične.

Došašće nas hoće podsjetiti: Onaj koji je sišao s nebesa radi nas i našega spasenja, ponovo će doći kako bi se konačno dogodilo kraljevstvo Božje o kojemu su, i ne znajući, pjevali mnogi pjesnici, pisali filozofi. O Došašću očekujemo slavni dolazak Krista Kralja svega stvorenoga.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s