Isusovo kraljevstvo istine

Iv 18. 33 – 37

‘Moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta… ja dođoh na svijet da svjedočim za istinu.’

Zamislimo: dolazimo na mjesto prometne nesreće. Unesrećeni krvari. Što ćemo prvo poduzeti? Razgovarati s nji(o)m o plastičnoj operaciji korekcije nosa? O išijasu koji ga muči? Naravno da ne. Prvo ćemo zaustaviti krvarenje. I krivi nos i išijas u tom trenutku padaju u drugi plan.
Isus je pred Pilatom. Na suđenju koje, vrlo izgledno, može završiti smrtnom presudom. Krizni je to trenutak kad se ne spominju sporedne stvari. Ostaje samo bitno. A bitno je: Isusov status, tj. tko je on i koje kraljevstvo predstavlja. On potvrđuje da jest kralj kraljevstva koje nije od ovoga svijeta. Ono bitno u tom trenutku je pitanje o ključnoj odrednici tog kraljevstva. Isus kaže da je istina ono što razlikuje kraljevstvo koje on predstavlja od svih kraljevstava ovoga svijeta.

Još je Machiavelli u 16. stoljeću poučavao vladare da iskoriste svaku mogućnost da silom i lažima održe svoju vlast ne podliježući moralnim prosudbama. Kad je u pitanju održanje vlasti, sva su sredstva dopuštena. Današnji vladari izobilno koriste mainstream medije kako bi putem lažnih vijesti manipulirali masama. Istina je zadnja kategorija koja postoji u politici.

Kraljevstva ‘ovoga svijeta’ ne mogu ništa kralju ‘onoga svijeta.’ Jedino ga mogu privremeno ukloniti iz svojega svijeta, ali time ni on ni njegovo kraljevstvo ne bivaju dokinuti. Prorok Izaija piše ‘Iz zemlje živih ukloniše njega’ (Iz 53. 5), ali i nastavlja: ‘zbog patnje duše svoje vidjet će svjetlost i nasititi se spoznajom njezinom’ (11). Najveća prijetnja kraljevstava ovoga svijeta je prijetnja smrću. Zbog straha od smrti i odbačenosti čovjek je spreman biti robom, tj. ispunjavati naloge gospodara koji sad vlada svijetom, krivo vjerujući da je u tome život, da će ga gospodar poštedjeti. Da će laganjem izbjeći smrt i odbačenost. Za nj Pismo veli: ‘Njega će Gospodin Isus pogubiti dahom ustâ i uništiti pojavkom dolaska svoga – njega koji djelovanjem Sotoninim dolazi sa svom silom, lažnim znamenjima i čudesima i sa svim nepravednim zavaravanjem onih koji propadaju poradi toga što ne prihvatiše ljubavi prema istini da bi se spasili. I zato im Bog šalje djelovanje zavodničko da povjeruju laži te budu osuđeni svi koji nisu povjerovali istini, nego su se odlučili za nepravednost.’ (1 Sol 2. 8 12).

U kakvom su odnosu ta dva svijeta? Znamo da živimo u tom jednom svijetu po osobnoj iskaznici koja nam govori da smo dionici nekog ‘kraljevstva’. Uz to znamo da dijelimo sudbinu čovječanstva i svijeta. Ali po vjeri smo dionici i tog svijeta o kojemu je Isus govorio i za koji je dao svoj život. Djeluje li onda to Isusovo kraljevstvo na ovaj naš svijet kojega smo mi dio? Ima li Isusova otkupljujuća zadaća neke posljedice po njegove sljedbenike dok su ovome svijetu? Zašto molimo: ‘Dođi kraljevstvo tvoje?’ Kako ono dolazi?

‘Sit gladnome ne vjeruje’ – to znači da nema istinskog razumijevanja među ljudima bez zajedničkog iskustva. Ovaj i onaj svijet se ne razumiju bez zajedničkog iskustva. To se moguće zajedničko iskustvo zove Isus: ‘Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu. Tko je god od istine, sluša moj glas.’ On je ta spona, ta dodirna točka između dva svijeta. ‘Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac – Bog – koji je u krilu Očevu, on ga obznani’ (Iv 1. 18). Moramo iskusiti glad da bismo barem malo mogli razumjeti siromaha. Svaki čovjek, po tome što je čovjek, dionik je ovoga svijeta. Ali uz to, neki su, jer su ‘prijatelji istine’ (Rupčić) ili ‘od istine’ (Ruben) po Duhu Svetome iskusili djelić ‘onoga svijeta.’

Oni koji su iskusili prvine tog novog Božjeg svijeta:

  • vjeruju da istina, iako kompleksna i ‘voda duboka’, postoji; Toma Akvinski je na predavanja nosio jabuku. Na početku predavanja učenicima bi rekao: ‘Ovo je jabuka. Tko se ne slaže, može izaći.’ Ne treba tumačiti, niti biti posebno imaginativan da bi se dokučilo kako bi se veliki Toma proveo da kojim slučajem danas bude pozvan na Filozofski fakultet. Filozofija danas niti traga za istinom niti vjeruje da istina postoji. A istine nema zato što nema onoga koji je jamac istine – Bog – a Bog je mrtav. Zato je jedno od tri bitnih pitanja: Koliko je 1 + 1? Odgovor na to pitanje će vam pokazati vjeruje li osoba da postoji istina.
  • govore istinu; Zašto lažemo?
    • bojimo se kazne
    • skrivećki želimo postići sebične ciljeve
      Ako vjerujemo da postoji i istina i da će nas, po Isusovim riječima, istina osloboditi, moramo li se bojati bilo čega? Oslobođeni straha od smrti, možemo govoriti istinu. Možemo jasno i otvoreno objaviti svoje ciljeve i u istini ih postizati, bez manipulacije i zakulisnih igara.
  • žive istinu; ako je istina nešto više od točne tvrdnje, a prema Isusovim riječima istina je on sam, jasno je da je živjeti istinu istoznačno s ljubavlju. Istina je čovjek i naš odnos prema njemu. Ako volimo bližnje kao sebe same onda ćemo iz poštovanja prema njima živjeti istinito: ‘Neka vaše da bude da, a ne neka bude ne!’ Lagati bližnjima je dokaz koliko ih ne poštujemo i ne volimo. Počeci čovječanstva povezani su s lažju zmije u Edenskom vrtu. Iskrivila je Riječ Božju. Rezultat, kad je čovjek povjerovao zmijinim riječima, bio je raskinut odnos Bogom. Ali i danas, kako sam nedavno rekao, ljudi vjeruju da ih voli onaj koji ih je slagao i dalje laže. Zato nose transparente i majice s porukom ‘Satan loves you.’ Mislite li da je zmija u Edenskom vrtu pristupila Adamu i Evi jer joj je bilo stalo do čovjeka? Čovjek bez Boga – kako je to tužno biće. Biće koje mora vjerovati ‘ocu laži’ jer je odustalo od vjere u dobroga Boga. Prva i omiljena metoda neprijatelja čovjeka i Boga je laž i manipulacija. Kratkoročno, laž izgleda isplativa. Lakši i brži put za ostvarenje vlastitih sebičnih ciljeva. Dugoročno, dakako, vodi u propast. Laž razara međuljudske odnose. Lažju dobijemo dobra, a izgubimo ljude. Na duge staze jedino je istina dobitna karta.

Kraljevstvo Krista kralja, kraljevstvo istine, u ovome se svijetu ogleda u riječima i djelima onih koji kažu da su njegovi sljedbenici. To kraljevstvo nikad nije dobro došlo u ovoja svijet, jer razotkriva laž. Ono se ogleda u životima u riječima nih koji vjeruju, žive i govore istinu. Tada po njima to kraljevstvo ulazi u ovaj svijet koji počiva na temeljnoj laži o Bogu i čovjeku i njihovu odnosu. ‘Zato odložite laž i govorite istinu jedan drugomu jer udovi smo jedni drugima’ (Ef 4. 25).

Audio:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s