Živa Riječ i život iz Riječi

Biblija je stara knjiga. Zato ju mnogi ne drže relevantnom. Za njih je ona zastarjela zbirka tekstova koji nam nemaju što reći danas. Da bi neki stari tekst, poput biblijskog, oživio valja mu dati priliku. Valja ga pročitati, zapamtiti, na nj se podsjećati i onda otvorenih čula (duh i srce) promatrati kako se u svakodnevici rađa. Kroz životne okolnosti kroz koje prolazimo taj tekst oživljuje. Drugim riječima:

  • biblijski tekst ne treba proučavati, osim, dakako ako morate napisati rad iz nekog teološkog predmeta. Ako samo proučavamo tekst onda se lako sklizne u pismoznanstvo. Ako ga, pak, razmatramo i vršimo, tada tekst postaje živa riječ iz koje se živi.
  • treba mu dati vremena da se rodi (ništa ne ide preko noći)
  • tekst oživljuje kroz životne okolnosti i razgovor. Oživljuju ga, uvjetno rečeno’ drugi ljudi. Duh djeluje po zajednici (ne uvijek religijskoj).

Konkretno (iz mog trenutnog iskustva):

Ponedjeljak ujutro je rezerviran za informiranje o liturgijskom tekstu za sljedeću nedjelju. Propovijedati svake nedjelje, a ovisiti samo o trenutnoj ‘inspiraciji’ je prilično mučan i često jednostran posao. Jednom ubačen u ‘radnu memoriju’ on počinje živjeti u mom umu. Često se dogodi da to bude tekst koji mi u ponedjeljak ujutro u 7 sati ništa ne govori. I onda se događa život. Susreti s ljudima, razgovori, okolnosti u obitelji, zajednici i društvu. Tekst, poput djeteta u majčinoj utrobi, polako počinje dobivati konture, srce mu počinje kucati. Progovara u te okolnosti i sam postaje oblikovan u mom umu i srcu. Do nedjelje u 10 sati taj je tekst dobio sasvim druge konture. Dobio je život koji ranije nije imao.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s