Cjeloviti Isus (3)

Misija – zašto nam slabo ide?

Dokument ‘Capetownski iskaz o predanju’ koji ja nazivam ‘osobnom iskaznicom evanđeoskog kršćanstva’ u dva poglavlja govori o Crkvi koja (1) ljubi Boga, njegovo stvorenje i Božju misiju i (2) Crkva služi svijetu takvom kakav jest. A svijet je takav da i danas treba poruku Radosne vijesti. U preambuli, tj, uvodu tog dokumenta čitamo:

Ovako je Lausannski pokret definirao evangelizaciju: „da cijela Crkva čitavom svijetu prenese potpuno evanđelje.“ To je još uvijek žar naše ljubavi. Zato obnavljamo svoj zavjet, ponovno potvrđujući:

• Naša ljubav za potpuno evanđelje, kao slavna Božja dobra vijest u Kristu, za svaku dimenziju njegova stvorenja, jer je sve stvorenje bilo opustošeno grijehom i zlom.
• Naša ljubav za cijelu Crkvu, kao narod Božji, otkupljen Kristom iz svakoga naroda na zemlji i sve naraštaje kroz povijest, koji sudjeluje u Božjoj misiji u ovome dobu te ga zauvijek slavi u vremenu koje dolazi.
• Naša ljubav za čitavi svijet, koji je tako daleko od Boga, ali tako blizu njegova srca; svijet koji je Bog tako ljubio da je za njegovo spasenje dao svoga Jedinorođenoga Sina.

Navest ću nekoliko razloga koji mi se čine kao objašnjenje (ne i opravdanje) našeg slabog uspjeha u misiji:

1. Nevjera

Prvo je svakako nevjera da ono što je bilo Isusovo, ono što je on kao jasan naputak dao svojim učenicima i da su njegove riječi ‘Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas!’ istinite. Zbog vlastite nevjere i nespremnosti da budemo poslušni Riječi, naći ćemo sva moguća opravdanja i tumačenja koja će izokrenuti Isusove riječi. Tako ćete primjerice u baptističkim krugovima čuti da se sve ovo o čemu smo jutros čitali događalo samo do vremena kad je napisana knjiga Otkrivenja i otada se misija Crkve svodi na propovijedanje i poučavanje. Jednom riječju: na djelu je redukcija Isusovog naloga. Nazovimo to teološkim ili intelektualnim bedemom nevjere.

No uz to imamo i bedem nevjere srca. Zbog nevjere Isus nije u svom gradu mogao iscijeliti bolesne. Kod svakog je bolesnika tražio znak barem male vjere. Išao je čak tako daleko da je rekao da je ‘vjera poput zrna gorušice dovoljna da se pomaknu brda.’ On je sam do kraja vjerovao svom Ocu čak i kad se susreo s križem. Petru reče: ‘Šimune, Šimune, evo Sotona zaiska da vas prorešeta kao pšenicu. Ali ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera. Pa kad k sebi dođeš, učvrsti svoju braću.’ (Lk 22.32). Naša vjera lako malakše. Ali i za to imamo zagovornika, onoga koji nas Duhom Svetim može ohrabriti i ponovo razbuktati ugaslu vjeru. To se često događa kad prolazimo kroz nevolje. Mislite li da je naš kontinent sa snažnom frontom nevjere na intelektualnoj i praktičnoj razini pogodno mjesto za očitovanje Božje sile? Psalmist, kao da živi u naše vrijeme piše (Ps 28):

3Ne uzmi me s bezbožnicima
i s onima koji čine bezakonje,
koji govore slatko s bližnjima
a u srcu im je pakost.  (Kako se zovu takvi ljudi? Licemjeri!)
5Jer ne mare za čine Jahvine
ni za djelo ruku njegovih:
nek’ ih obori i više ne podigne!

Bezbožnici nisu dakle samo deklarirani ateisti već često i mnogi od nas.

2. Egoizam

Jedan od razloga zašto Crkva nije evangelizacijski uspješnija je naša nevoljkost da napustimo vlastitu zonu udobnosti. Budući da se sve mora vrtjeti oko nas i zadovoljenja naših prohtjeva, tko je lud napustiti vlastitu udobnost i planove? Kad kažemo: ‘Budi volja tvoja kako na nebu u tako i na zemlji’, zapravo kažemo: moja udobnost, moji planovi su na drugom mjestu. Ti si Bože i tvoji su planovi na prvome mjestu: ‘govori Gospodine, sluga tvoj sluša.’  Misija svakako zahtijeva iskorak. Kao što je Isus iskoračio iz, nazovimo to tako, zone udobnosti, iz zajedništva s Ocem i došao među na. Da nije, znamo gdje bismo danas mi bili.

3. Necjelovitost

Isus je u ‘Propovijedi na gori’ pozvao svoje slušatelje da budu ‘savršeni kao što je savršen vaš Otac nebeski’. Važno je to kad znamo da je Isus bio ‘liječnik opće prakse’, da je čovjeku pristupao kao cjelovitom biću. Jesmo li mi cjeloviti? Evo testa: Imamo li jedan jezik za crkvenu upotrebu, a drugi za kafić? Volimo li neprijatelje kao i braću i sestre? Ili čak: volimo li uopće braću i sestre ili o njima ružno govorimo, ne pomažemo im u njihovim potrebama? Govorimo li jedno, a mislimo drugo? Cjelovitost znači poklapanje: vjere, misli, riječi i djela. Cjelovita misija traži cjelovite ljude. Ili barem one koji su se predali rastu u cjelovitosti.

Uz to valja držati na umu da se Isusova misija nastavlja po Crkvi, a to znači da je Crkva kao Tijelo sastavljena od mnogih udova i da svaki u toj misiji ima drugi zadatak. Svatko je pozvan služiti darom koji mu (joj) je dan. Ali služiti, a ne dolaziti u crkvu. Drugim riječima, ako se naš kršćanski život sastoji od toga da nedjeljom dođemo u crkvu, vrlo vjerojatno ćemo jednog dana čuti: ‘Idite od mene zlotvori, nikad vas nisam poznavao.’

4. Klonulost (duh vremena u Hrvatskoj)

Nikako ne smijemo smetnuti s uma da živimo posred naroda kome je duh ubijen. Jedino ga još osvajanje drugog mjesta na svjetskom nogometnom prvenstvu može istjerat na ulice. Zbog užasnih političara, nakaradnog pravosuđa, lažljivih medija, nedostatka posla, ljudi odlaze iz ove zemlje. Dižu ruke od svoje zemlje, od budućih naraštaja. Počeli smo se ponašati poput emigranata s istoka koji umjesto da grade svoju zemlju odlaze na gotovo u zapadne zemlje.

A što je s onima koji kažu da imaju Duha Božjega? ‘Poradi toga podsjećam te: raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi po polaganju mojih ruku. Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora.’ (2 Tim 1. 6-7). Mi jesmo i slabi i bojažljivi, ali se u misiji ne oslanjamo na sebe već na Duha Božjega koji je Duh snage, ljubavi i razbora. Zasluge za uspješnu misiju ne idu nama, jer smo sluge beskorisne koji su učinili ono što su trebali učiniti, već Bogu koji daje svoga Duha kako bi ohrabrio klonule. Ali tu Božju snagu ne možemo iskusiti dok ne iskoračimo, dok se u Božju misiju ne uključimo. Bog ne daje snagu unaprijed, već onda kad nam je zbog uključenosti u njegovu misiju potrebna.
Sluga o kojemu Isus govori u 24. poglavlju evanđelja po Mateju misli da gospodar još dugo neće doći, da se može predati dokolici, ljenčarenju umjesto da ‘dadne hranu služinčadi u pravo vrijeme’, mislio je da može vlastitu udobnost staviti na prvo mjesto. Za takve je Isus rekao da im je sudbina među licemjerima gdje će biti plač i škrgut zuba.’ Sluge su dobile zadatak. Možda se osjećaju umorno? Možda ne vide rezultate svog djelovanja? Tako sam se ja osjećao ovih dana u bolnici. Pitao sam u molitvi Gospoda: ‘U što sam ja utukao 25 godina svog života, a ne vidim nikakvog rezultata?’ I dođe mi riječ Jahvina po Pismu iz spomenutog teksta u Matejevu evanđelju: ‘Jesam li te ja ovlastio da mjeriš rezultate svog djelovanja, ili da dadneš služinčadi hranu u pravo vrijeme?’ Kakve veze ima kako se osjećaš? Nisam li te ja pozvao u službu, a ti odgovorio? Rezultate prepusti meni, a ti se uhvati posla, ako ne želiš završiti među licemjerima!

Obratit nam se i povjerovati Isusovu cjelovitom naputku, a ne samo nekim njegovim djelovima. Uvijek, kad je u pitanju nevjera, traži s obraćenje. Suočiti nam se s vlastitim egoizmom (Golijatom), a njega lako prepoznamo kad nam je vlastita udobnost važnija od potreba bližnjih. Razmišljajmo o tome koliko nam se poklapa ono što kažem da vjerujemo s našim riječima i djelima. I na kraju sam mislio reći da nam je moliti Gospoda da nam snagom Duha Svetoga pomogne da ne klonemo duhom, a onda se sjetih da piše: Duh Sveti ti je dan! Na tebi je da raspiruješ onaj oganj koji imaš. To svakako ne isključuje molitvu, ali nam pomaže shvatiti da ona ne može biti maska za našu neaktivnost.

Audio: 

2 misli o “Cjeloviti Isus (3)”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s