Efežanima – ‘U Kristu’

Ne sjećam se detalja rasprave s jednim mojim prijateljem pred nekoliko godina, ali sam mu u jednom trenutku rekao: ‘Kako se možeš ne zaljubiti u Crkvu nakon što pročitaš Efežanima poslanicu?’ Reče on: ‘Evo idem ju pročitati.’ I vratio se nakon 15 minuta, jer više vam i ne treba, i reče: ‘Evo, nisam se zaljubio.’ 

Barem na početku, neće biti nekih konkretnih naputaka, što većina voli, već više pokušaja da razumijemo ono što Pavao drži tako važnim. Možda će to nekome biti dosadno, ali ako nešto ne razumijemo nikad nam se ni srce neće s tim složiti, niti će to naša djela stvarno pratiti. I zato, da ne duljim, krenimo proniknuti u tajnu o kojoj Pavao piše. Ne skrivam što želim postići ovim razmatranjima: da se zaljubimo u Crkvu Kristovu!

1. Uvod

Efez je grad u Maloj Aziji, današnjoj Turskoj. Pavao je nakratko posjetio Efez na kraju svog drugog misijskog putovanja na povratku u Cezareju i potom u Antiohiju. Obećao im je da će ih ponovo posjetiti i čini to na svom trećem, misijskom putovanju i ostaje u Efezu tijekom dvije godine. U Djelima je zabilježeno da su tu ljudi koji su bili kršteni Ivanovim krštenjem, kršteni Isusovim krštenjem, te da su po polaganju ruku apostola Pavla, dobili Duha Svetoga. Pavao je svoje poučavanje započeo u sinagogi, ali je zbog protivljenja, pouka preseljena u Tiranovu školu. Uz pouku, Bog je po Pavlu činio mnoga čudesa. Sinovi Skeve, židovskog svećenika pokušali su svojim vradžbinama istjerivati zloduhe ali su neslavno prošli. Uz to se digla velika buna koju je potaknuo srebrnar Demetrije zbog straha od gubitka dobiti iz izrade kipića božice Artemide (Dijane) koju su u njezinu hramu u Efezu štovali. Iz Efeza Pavao putuje u Makedoniju. Pavao postavlja Timoteja za starješinu nove zajednice. Zadaća mu je bila, kako kaže u 1 Tim 1. 3-7, da zabrani poučavanje lažnim učiteljima koji su učenike zbunjivali htijući im nametnuti obdržavanje Zakona.

Sad, po svemu sudeći oko 62. godine iz rimskog sužanjstva, Pavao piše zajednici u Efezu, ali za razliku od primjerice Galaćanima poslanice (napisane krajem 40-tih godina), koja je jako polemička, baš zbog sukoba Zakona i milosti, ova poslanica nema polemički ton. Možda je tome razlog to da su se do tada crkve u Maloj Aziji uglavnom utvrdile u evanđelju milosti, a možda i to da Pavao odlučuje više naglašavati pozitivni sadržaj Evanđelja, u duhu one uzrečice: ‘Ne proklinji mrak već radije upali svjetlo.’
U čemu se to svjetlo sastoji? Kako ga prepoznati?

2. U Kristu

Za Pavla je ključan pojam ‘u Kristu’. Teško je izbrojiti koliko puta on u svojim pismima spominje tu sintagmu: ‘u Kristu’.

2.1 Što je to što nam Bog daje ‘u Kristu’?

1. ‘Duhovni blagoslov u nebesima’; samo po sebi djeluje tako nekonkretno i daleko. Ali time nam se daje na znanje da ovaj život nije sve. Da, iako smo zemljani, naša je sudbina, naša je vječnost određena ne samo zemljom već i nebom.

2. Posinstvo; S jedne strane to označava novi odnos koji imamo prema Bogu, a s druge označava kvalitetu novog života. Sinovi koji su nali Isusu: sveti i bez mane – to je cilj duhovnog rasta. Model i nadahnuće je Isus. U svom odnosu prema Bogu, riječima i djelima. U svemu onome što je i tko je on bio: Sin Božji.

3. Otkupljenje; otkupljenjem se mijenja vlasnik. Do Krista smo bili robovi grijeha, Zakona, smrti i đavla. Kad se otkupe dionice neke firme, to znači da prijašnji vlasnik to više nije. S otkupljenim dionicama u igru ulazi novi vlasnik. Otkupljenjem koje nam je Krist omogućio postali smo slobodni ljudi. Zato će u Galaćanima Pavao upozoravati, govoreći o Zakonu: ‘Ne dajte se ponovo u jaram ropstva jer nas za slobodu Krist oslobodi.’

4. Oproštenje grijeha; Zato što smo u Adamu otišli od Boga, zato svakoga dana sagriješimo vrlo mnogo, mišlju, djelom, riječju i propustom. Iako znamo da grijeh, kao prekršaj propisa, donosi kaznu, ne možemo, a često bez Duha Božjega i nismo svjesni grijeha, ne griješiti. Krist je omogućio da nam se grijeh oprosti, a kazna kojom smo mi trebali biti kažnjeni, pade na njega, kako to još Izaija prorokova (Iz 53. 5).

…nastavlja se…

Audio: 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s