Smrt Boga

Ima li smrt Boga neku posljedicu po čovjeka?

Već spominjani Psalam 12 (hoće li ga tko od vas pročitati?) započinje riječima koje kao da su danas zapisane. To zapravo znači da čovjek uz sve napisane knjige i silno mudrovanje kroz tisućljeća, ništa nova nije napisao. ‘Nestaje pobožnih’, kaže David. Drugačije rečeno, Bog nestaje iz čovjekova vidokruga. Umnaža se broj onih koji su od Boga odustali. Danas se vole zvati ‘novim ateistima’. Valjda da bi bili ‘progresivni’. Ne više zatucani ateisti mračnog srednjeg vijeka. Već prosvijetljeni. A što u ateizmu ima nova? I što može biti novo? 

Posljedice smrti Boga?

(a) ‘vjernosti više nema među ljudima’ – razaraju se međuljudski odnosi
(b) ‘svatko laže svom bližnjemu’ – stvarnost se pokušava graditi na laži

Kad umre Bog (kamo su sakrili leš?) koji je istina, apsolut, mjerilo, središnja točka univerzuma, s njim nestaje i istina i čovjek nužno živi u laži. Mora se preorjentirati, a orijentira nema. Ti koji su od Boga odustali, sasvim jasno daju do znanja na čemu se temelji njihova moć da tlače uboge /6/: na kontroli jezika: ‘Jezik je naša snaga – Tko nam što može’ /5/. Riječi komuniciraju stvarnost ali ju i oblikuju. Mijenjanjem značenja riječi čovjek je uvjeren da stvara preduvjete za krojenja jedne nove stvarnosti bez Boga.

Primjer:

Brak je ona stvarnost koju Pismo opisuje riječima: ‘Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo’ (Post 2.24). Jedan muškarac i jedna žena tvore zajednicu braka. U raspravi koju je vodio s pismoznancima Isus ove riječi osnažuje, držeći ih izvornom Božjom nakanom za čovjeka. Što se danas događa? Pokušajem mijenjanja značenja riječi ‘brak’, kad se sve zamislive međuljudski veze i odnosi nazivaju brakom, brak postaje sve. I time nestaje. Kao kad bismo svi dobili akademsku titulu ‘doktor’. Ako smo svi ‘doktori’ tada više oni koji uistinu jesu doktori, jer su ispunili kriterije za stjecanje te titule, to prestaju biti. Ako je sve brak onda više ništa nije brak. A što tek reći o zbrci oko spola i roda? Svaka individua je nužno upućena na osobno stvaranje orijentira i biranje puta. Svatko ostaje sam na mračnoj vjetrometini. Hoće li uspjeti naći put i spasiti se?

Ubijte Boga, odustanite od njega, i ne preostaje nam ništa drugo nego živjeti u laži. Bez Boga nema istine. Zato danas nećete naći puno hrabrih ljudi koji će jasno reći: 1+1=2.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s