Iskra duha (Radio Rijeka)

Sjeća li se još netko riječi evanđelja koje smo slušali o Božiću? Riječi anđela koji se u snu objavio Josipu? Rečeno mu je dvoje: prvo, ne boj se, i drugo, tom ćeš djetetu dati ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.

Kažu da je u Bibliji 365 puta zapisano: ‘Ne boj se!’ Za svaki dan po jedan. Pa ipak velika većina ljudskih bića djeluje iz straha. Bojimo se odbačenosti, osamljenosti, ponovne ranjenosti, smrti. Dugačku listu fobija neću ni spominjati. Isusovim rođenjem, kažu nam evanđelja, čovjeku je pokazano da se ne mora bojati. Da, ukoliko povjeruje glasu s neba, može djelovati iz slobode. Za posljedice se brine onaj koji je čovjeku progovorio.

I drugo, spasiti će narod svoj. Isusovo židovsko ime značilo je baš to: onaj koji spasava. Svako tumačenje Isusove misije koje ne bi ovo uzelo u obzir, ili ga drugačije tumači, promašuje njezinu bit. A što to znači da će biti spasitelj? Spasitelj od čega? Kaže se: od grijeha. Obično grijeh povezujemo s nekim lošim djelima. Ali prvotno, pojam grijeha označava stanje. A čovjekovo stanje s obzirom na Boga je stanje krajnje otuđenosti. Odvojenosti od njega. Nepoznavanje Boga. No, taj nam je Bog iz ljubavi došao u liku djeteta iz Betlehema. Gledati njega znači gledati Boga. Zna se čuti da se Bog objavljuje, da ga vidimo u djetetu, u strancu, u siromahu. Ne znam, možda i da, ali bez sumnje ‘pomno promatranje njega’ – Isusa, kako će reći pisac Hebrejima poslanice, znači u magli kojom smo okruženi zamijetiti lice milostivog Boga. Boga kojega se ne trebamo bojati zato što je on, izašavši nam u susret, pokazao svoje nakane i premostio jaz među nama. A njegova je nakana, kako Isusovo ime kaže: spasiti.

Iako se čovjeku čini da je danas neumjesno govoriti o grijehu, ipak ostaje činjenica da nam je Bog stranac. Tek iz tog stanja otuđenosti proizlaze grešna, zla djela. Bog nam ne mora ostati strancem ukoliko i mi, poput Josipa, povjerujemo glasu koji kaže: ne boj se! Kreni mi u susret kao što sam ja krenuo prema tebi. A grijeh je uz to što je stanje otuđenosti i zlodjelo, također i sila koja nas drži u zarobljeništvu. Nije današnji čovjek pobjegao od starih ovisnosti već je na njih nagomilao sijaset novih. Da, Isus je svojim životom, smrću i uskrsnućem donio čovjeku slobodu i Božju blizinu. Vjerujete li to?
Radio Rijeka, Iskra duha, snimano 11. siječnja 2018, emitirano 14.1

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s