Od tvrdoga srca do otvorenih očiju

Matej 19-20

Čitajući nedavno prispodobu o radnicima posljednjeg sata pitao sam se kako ona stoji u širem kontekstu okolnih tekstova. Počeo sam se polako ‘dizati’ od teksta kako bih proširio horizont. I ostao sam zadivljen pred onim što nam se u 19. i 20. poglavlju govori o kraljevstvu Božjemu. Obično svaki od tih detalja razmatramo samo za sebe s parcijalnim naglascima. Danas pokušajmo stvar razmotriti iz ‘ptičje perspektive’. Pred nama je dugačak tekst u kojemu je na briljantan način kroz niz prispodoba i pouka izražena narav Kraljevstva Božjeg.

Raspored (koristim redakcijsku podjelu i podnaslove prijevoda Duda-Fućak) je ovakav:

(1) Nerazriješivost ženidbe
(1a) dragovoljna suzdržljivost
(2) Isus i djeca
(3) Bogati mladić
(3.1) opasnost od bogatstva
(3.2) Nagrada Isusovim sljedbenicima
(4) Radnici posljednjeg sata
(5) Treći navještaj muke i uskrsnuća
(6) Ne gospodujte nego služite
(7) Dva jerihonska slijepca

(1) Isus uvijek kreće od čovjekova trenutna stanja. Od njegove svakodnevice koja ga se tiče, kako bi ga uputio u ono za čim čezne iako to ne zna formulirati, a još manje kako to doseći. Sjetimo se samo Samarijanke i drugih susreta. Iako su farizeji došli s nakanom da ga iskušaju, učinili su to na temelju rasprava koje su se tada vodile u društvu. I takva pitanja, kako vidimo i danas, nisu nipošto akademska, već duboko životna pitanja. Dobra je to polazišna točka da se čovjekova pozornost skrene na važno i trajno. Kako god bračna zajednica može biti dugovječna ipak jednom ima svoj kraj. On se ponekad dogodi i prije smrti supružnika. Zašto? Isus kaže zbog tvrdoće srca. Da, to je uzrok svim raskolima, podjelama, svađama i neprijateljstvima. Isus nema iluziju o čovjekovu srcu. Isus nije marksist koji pokušava graditi na lažnom temelju zamišljene čovjekove dobrote, kao da čovjek nije pao u grijeh i zatvorio svoje srce za Boga i bližnje uzdižući sebe na pijedestal božanstva. Čovjek je biće tvrda srca.
(1a) Neki, kaže Isus dalje, prepoznaju tu prolaznost bračne zajednice. No, to su samo neki, samo mali broj onih koji shvaćaju. To nije naputak svima. Većini se čini da je ono što vide i trajno i dovoljno. Ne vide iza vidljivoga. Ne gledaju očima srca.
(2) Djeca su ta koja su otvorena, primaju naklonost. Nemaju oko sebe izgrađene zidove jer – pretpostavimo, iako znamo da često nije tako – nemaju lošeg iskustva. (Nisu se još opekla. A ona koja jesu ostaju s trajnim ožiljcima.)
(3) Bogati mladić je na prvu zainteresiran za spasenje. I opet ga Isus suočava s onim što ima. Ono što mu je poznato. Poštuj, ne ukradi, ne svjedoči lažno… I kroz to ga dovodi do prepoznavanja njega sama. Bio je uvjeren da obdržava sve propise zakona. Isus mu to ne negira, ali ga preko zahtjeva da svoj imetak razdijeli siromasima dovodi do toga da prepozna da mu je ipak više stalo do vremenitog, prolaznog blaga nego do vječnoga. I odlazi žalostan. (3.1) Bogatstvo je varljivo i okupira srce. Zarobljuje
(3.2) A neki su čuli poziv da ostave stari i započnu novi život. Neće to Bog previdjeti. Naprotiv. Bit ćete nagrađeni, kaže Isus. Višestruko. Nasuprot prolaznosti koju novac može kupiti – život vječni.
(4) Ovo obećanje i sljedeću prispodobu povezuju riječi: ‘Prvi će biti posljednji, a posljednji prvi.’ Neki podnose težinu službe niz godina, drugi upadaju na kraju. Dobri gospodar nagrađuje sve, a to kod nekih izaziva zavist. Budi se osjećaj nepravde iako nepravde nema. Ono što kraljevstvo jest, jest za sve koji se odazovu pozivu.
(5) Kako će se dogoditi to kraljevstvo? Tako što će onaj koji ga naviješta i obećaje umrijeti. To nipošto nije riječ koja se lako razumije. Put trpljenja kao put ostvarenja kraljevstva? Tek kad je sve bilo gotovo oni su se prisjećali da je to nagovijestio za života. Na valu uspjeha propovjednika, iscjelitelja, čovjeka koji je budio nadu nisu razumjeli da stiže križ. Ali on je djelovao u svijetu koji ne želi Boga i njegovo kraljevstvo. I tu je sukob neminovan. I on ne pobjeđuje većom silom od svojih protivnika. ‘Da je moje kraljevstvo od ovoga svijeta, moje bi se sluge borile za mene’, reče Pilatu.
(6) I odmah slijedi pouka na temelju majčina zahtjeva da se njezinim sinovima osigura povlašteni položaj: Da, to se kraljevstvo događa ne kad ljudi umješno vode, gospoduju i upravljaju, već kad služe. Nezamjetno i predano. Vodstvo koje Isus traži je vodstvo služenja, davanja sebe samoga po njegovu primjeru, a ne po primjeru vladara i velikaša ovoga svijeta.
(7) Za njim krenu mnoštvo. Tko ne bi? Ali kraj puta nalazimo one od kojih se ne očekuje ništa, koji su po prirodi hendikepirani vidjeti. Imaju samo jedu želju, samo jednu potrebu: vidjeti. Događa se ono ključno: bivaju dotaknuti Bogom i jedini vide. Drugi traže ‘vlast, zlato il’ samo hljeb’ (Cesarić: Oblak), a oni su željeli vidjeti i ugledali su Boga. Otvorile su im se oči. Tvrdo srce ne mora zauvijek ostati tvrdo. Ali preduvjet je da se otvore oči, da se vidi ono što je važno. Srce ostaje tvrdo kad je samo ono ograničeno i vremenito jedini obzor. Onda moramo imati sve za sbe i sve moramo imati odmah. Kad se očima srca ugleda Vječnoga onda koješta što izgleda strašno važno može biti preskočeno, zanemareno, ispušteno. Pavao će to kasnije reći drugim riječima: ‘Što mi god bijaše dobitak, to poradi Krista smatram gubitkom… (no), mnogi žive kao neprijatelji križa Kristova. Svršetak im je propast, bog im je trbuh, slava u sramoti – jer misle na zemaljsko. Naša je pak domovina na nebesima…’ (Fil 3. 7, 18-20)

Čemu sva ova priča?

1. Ukazuje nam što jest važno: ono što je neprolazno
2. Pokazuje nam metode i načine koje valja koristiti kako bi kraljevstvo napredovalo
3. Ohrabruje nas da molimo za ono bitno: da se ljudima otvore oči

Audio verzija nalazi se ovdje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s