Izmoreni i opterećeni dođite

Mt 11. 25-30

Ima li umornih? Jeste li se noćas dobro naspavali?

(a) Tko odbacuje (tko su ti ‘mudri’?)

Pročitanim se riječima Isus nadovezuje na prijašnju tužbalicu o gradovima koji su odbacili ono što im je bilo govoreno, ono što su vidjeli. To su ti, treba li reći, ironično nazvani ‘mudri’. Po čemu se ti ‘mudri’ prepoznaju?

Ravnodušni – djeca koja ne plešu
Tvrda srca – Korozain i Betsaida u znamenjima ne prepoznaju Božje pohođenje
Oholi – Kafarnaum ‘s visoka’ odbija poruku

Isus kaže da su bolji od njih bili oni koje su oni prezirali: samarijski gradovi i po zlu znana Sodoma.

(b) Maleni

Jesu li maleni oni ispod 1,20 m? Oni s IQ-om ispod 70? Maleni su oni isti iz Mateja 5: ‘siromasi duhom’. Oni koji ne apsolutiziraju sebe. Oni koji barem za trenutak postanu svjesni da nisu bogovi sami po sebi. Da su ograničeni u svim aspektima svoga bića i to priznaju. Maleni su svjesni sebe! Još je Sokrat govorio: ‘Spoznaj sebe!’ Tko se ne susretne sa sobom nikad ni s Bogom neće.

Iz toga da je objava dana malenima i da su blaženi ‘siromašni duhom’, znalo se zaključiti da je dobro biti neobrazovan i nenačitan, da ne kažem glup. Nerijetko je antiintelektualizam bio tradicija naših zajednica. Ali svo se Pismo suproti zaključku da je poželjno biti nenačitan i prazne glave. Za Pavla, primjerice — ‘’doktora teologije’, ključno je ovo: na čemu se temelji mudrost koju on propovijeda: na počelima svijeta ili na Kristu!? ‘A mi navješćujemo mudrost među savršenima, ali ne mudrost ovoga svijeta, ni vladara ovoga svijeta, koji propadaju, već navješćujemo mudrost Božju u Tajni, onu sakrivenu, koju predodredi Bog prije vjekova za našu slavu.’ (2 Kor 2.6-8). Mogao bih dodati još Pavlovih tekstova, ali bitno je ovo: gradimo li spoznaju na prirodi ili na objavi Boga po Isusu Kristu (Kol 2)? Ili ovako: želimo li spoznati stvoreno ili Stvoritelja. Za prvo – trudite se oko znanosti. Za drugo trudite se oko Objave: ‘Nitko ne pozna Oca nego Sin i onaj kome Sin htjedne objaviti’, čitali smo. Zadatak očito nije lak.

(c) Tajna (što je to i zašto je skriveno?)

Ti maleni su prihvatili poruku o kraljevstvu Božjemu koju je Isus propovijedao. U te dvije riječi je sažeta cjelokupna Isusova misija – njegova poruka i djelovanje. Svako novo stoljeće budi nadu u čovjeku da će biti bolje, da će svojim snagama stvoriti dovoljno dobro mjesto za život. Ali znanstvenici poput S. Hawkinga upozoravaju da unutar 100 godina moramo pronaći način kako napustiti ovu Zemlju ako želimo preživjeti kao vrsta. A Isus kazuje da je put iz ovog pakla koji živimo na zemlji (kako reče jedan od demonstranata koji su uništavali Hamburg ovih dana tijekom sastanka G-20), – prihvaćanje Božje vladavine.

A da bi se ona mogla prepoznati i prihvatiti potrebno je biti malen, siromašan duhom. Isusovo ‘krotko i ponizno srce’ očito stoji u suprotnosti sa srcima gradova koji su iz oholog, tvrdog i ravnodušnog srca odbili poruku (zatvoreno srce). Krotko i ponizno srce je srce otvoreno za poruku, za objavu. Sin je došao objaviti Oca i njegovo kraljevstvo. Onima zatvorenoga srca to ostaje skriveno, ne zato što se Bog ne bi htio objaviti ljudima i od njih se skrivati, već naprosto zato što nedostaje ‘prijemni aparat’. Recimo, imate radio aparat i ne čujete program radio postaje jer je radio isključen. Želite li slušati glazbu? Morate uključiti aparat, zar ne? Učiniti nešto sa svoje strane komunikacijskog kanala.

(d) Zamor materijala

Umor duše. Kad se fizički umorimo, legnemo, stavimo ako treba i kamen pod glavu i nakon osam sati okrepljujućeg sna, kao novi smo. Ali kad duša klone tada nikakvo spavanje ne pomaže. Ovo, ‘dođite k meni’ vjerničkom uhu djeluje poznato, prihvatljivo i samorazumljivo. Ali ipak pitam je li to iskustvo svih nas? Nalazimo li počinak u Bogu? Ili se pak zadovoljavamo s informacijama o stvarima vjere (teologija) ili obredima i tradicijom? Neposredno iskustvo svetoga je ono što donosi odmor umornima i oslobođenje opterećenima. Ili da reknem ovako: je li nam do znanja o Bogu ili do odnosa s njim?

Nalazimo li uistinu svoj počinak u Bogu? Ili: kakve veze ima Bog i vjera u njega sa našim radnim mjestom, školom, obiteljskim odnosima? Čeka li nas Bog samo u nedjelju ujutro u crkvi pa mu oko 11:30 kažemo ‘zbogom’ i odemo svojim poslovima ili mu dopuštamo da s nama hodi našom svakodnevicom?

(e) Jaram Isusov

I na kraju Isus poziva da se uzme njegov jaram. Što je to Isusov jaram? Svakako, na prvu jaram asocira na posao. Životinji se jaram stavlja na pleća kako bi mogla raditi koristan posao. Ali, iscrpljuje li se slika na toj asocijaciji? Zar Isus umornima i opterećenima nudi novo opterećenje? Zar im nije dovoljno breme koje nose?

Ustanite, okrenite se prema osobi do vas i pokušajte joj staviti Isusov jaram. Što ćete joj dati, što učiniti? Kako staviti taj jaram? … Da, Isusov ‘jaram’ je njegov zagrljaj.

Važno je zagrliti ljude. Ali uz fizički zagrljaj, važno je ljude zagrliti i riječima. Kako pak to? Analizirajte svoj govor o trećoj osobi kad s nekim razgovarate: vidite li i govorite li prvo i isključivo o njenim slabostima, negativnostima i promašajima ili o njezinim dobrim stranama, stremljenjima, nadama?
Prije nego zajedno molimo prisjetite se zadnjeg razgovora koji ste imali o nekome i zamislite kako bi se dotična osoba osjećala u vašim riječima? Bi li se u njima prepoznala? Bi li joj bilo ugodno? Bi li se osjećala zagrljeno i sretno? Možda je trenutak za pokajanje, za odluku da ćemo svojim riječima graditi sigurno mjesto na kojemu će se ljudi osjećati prihvaćeno?

Zadnje bismo stoga retke ovog odjeljka mogli napisati i ovako:

‘Dođite k meni svi čija je duša klonula i ja ću vam reći riječ utjehe. Dopustite mi da vas zagrlim i naučite od mene kako da druge grlite jer ja nisam ni ravnodušan, ni tvrdoga srca, ni ohol i tako ćete po mom zagrljaju biti izliječeni.’

Audio verzija nalazi se ovdje.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s