Zabrinutost, ili Bog u čežnji prisutan

Matej 6.24-34

U eri relativizacije istine, u eri 50 nijansi sive, u eri negiranja da istina uopće postoji, pred nama je danas crno-bijela slika. Kako u eri slike u boji, slike visoke rezolucije, razumjeti crno-bijelu sliku: sliku o dva gospodara? Jednom ćemo služiti, kaže Isus. Je li ta dilema stvarna? Mnogi misle da tu dilemu nemaju. Zato imaju problem.

Izbor je zapravo ovaj: hoćemo li se odlučiti služiti onome kome je stalo do nas ili ćemo ostati (naglasak je na ostati) služiti onome kome je samo do toga da nas iskoristi? Ostati ili iskoračiti? Koliko god bogat čovjek mislio da on kontrolira svoje bogatstvo prije će biti istina da bogatstvo kontrolira njega: zaokupljen je brigom kako ga još više steći, kako ga sačuvati, kako umanjiti porez. Siromašan pak sanja kako do bogatstva jer misli da je u njemu spas. Gospodar kome prirodni čovjek služi nije stvar izbora već datosti: ‘u grijehu me zače mati moja’ – u stanju otuđenosti od onoga koji nam želi dobro. Od dobroga Oca. I to, biti jedno s Ocem, vršiti njegovu volju, to je bilo sve do čega je Isusu bilo stalo. Ljubio je Boga i njega stavljao na prvo mjesto. Bog je u našim životima ili živi Bog ili ga nema. Bog ne može biti malo živ. Već se Mojsiju objavio kao ‘Ja Jesam’, a ne kao ‘malo jesam – malo nisam’. To Isus ovim riječima potvrđuje. Svakako, njegova se prisutnost u našim životima ne doživljava uvijek jednako, ali i kad nam izgleda daleko, kao Isusu na križu, naša čežnja za njim nije ništa manja. I već je u toj čežnji on prisutan.

Kome Isus ovo govori? Kako njima zvuče ove riječi? Sigurno je da nisu imali pun frižider, da nisu imali novac na bankovnom računu i karticu s kojom su mogli otići u dućan i kupiti novo odijelo. Za tu je sirotinju obećanje da će se nebeski Otac pobrinuti za njihove potrebe (ne i želje srca), zvučalo kao Radosna vijest, kao nada.

Što je pak s nama? Kako ju mi čujemo? Okupljena zajednica u toplom i ugodom ambijentu. Lijepo obučeni ljudi. Pred zgradom zavidan vozni park. Ručak već do pola pripremljen. Frižider i ormari puni. Nešto se nađe i na bankovnom računu. Kako mi čujemo pročitanu riječ? Očito: kao nelagodu, kao prijetnju. Mi, za razliku od izvornih Isusovih slušatelja, osjećamo kao da nam se nešto uzima, da se nečega moramo odreći. Ništa nam se ne daje. Nama to, na prvu, nije Radosna vijest, nije riječ nade, već izazov.

Pogani tj. oni za koje je Bog mrtav, koji se u Boga ne pouzdaju, zabrinuti su ako nemaju dovoljno bogatstva. Oni su također, usput rečeno, sektaši, tj. ljube samo one koji su im skloni, ograničenog su pogleda na svijet (Mt 5.47). Oni pak koji su Božji, razumiju cjelinu Božjega svijeta. Pogani brbljaju, a ne mole (Mt 6.7), tj. srce im je daleko od onoga kome se navodno obraćaju u molitvi. Pogane ćete prepoznati po sektaštvu, površnosti, otuđenosti i zabrinutosti.

Jesmo li zabrinuti? Za što smo zabrinuti? Postoji li neka egzistencijalna muka? Koje brige more bogate Europljane? Hrvate? Baptiste? Kako čujemo ovu Isusovu riječ? Kao prijetnju ili ohrabrenje? Ako je prijetnja, što se bojimo da bismo mogli izgubiti ako poslušamo Isusa? Sigurnost koju nam donosi prolazno? Ako je ohrabrenje i Radosna vijest koje to naše potrebe zadovoljava? Možda nismo egzistencijalno zabrinuti zbog kruha? Sve izbjeglice koje su pohrlile u Europu pokazuju gdje zabrinutosti oko kruha nema. Nema je u našem dijelu svijeta. Barem ne u onoj mjeri u kojoj je bila prisutna u Isusovog slušateljstva: ‘Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira.’ (Mt 9.36)

Zašto Isus potiče ljude da ne budu zabrinuti?
Briga (strah od mogućeg, u širem smislu riječi) → tjeskoba:
– depresija
– ovisnosti
– laž (negiranje stanja)

Jednom riječju: brige vode u bolest.

Isus ovako postavlja problem ali i rješenje: Jesi li spreman upustiti se u avanturu života? Isus ništa ne uzima jer to što imamo uvijek možemo zadržati. Ali on daje i spokoj i smisao.  Jesi li spreman napustiti sigurnu luku bogatstva, imetka, posjeda i svega onoga što ti pruža osjećaj sigurnosti i zaploviti otvorenim morem prema drugoj obali, ne imajući druge sigurnosti osim vjere da je u toj čežnji da se

– bude u onome što je Očevo
– dosegne savršenstvo – cjelovitost
– bude jedno s Ocem (tj. ljubi ga se cijelim svojim bićem),

da je u toj čežnji prisutan Bog sam. Da se s njim plovi i kad ga se ne vidi i kad je oluja i kad je magla. Da je on kapetan. Da on vidi i zna i kad se nama spusti mrak. ‘Tražite najprije kraljevstvo i njegovu pravednost’, tj neka vam na prvome mjestu bude Bog i božje. Ostalo će vam se nadodati.

Ptice i trava ne rade pa su ipak zbrinuti. Čovjek radi, pa bi zato morao biti oslobođen tjeskobne brige oko kruha i odijela ako vjeruje da su ti detalji u Očevim rukama. Ovo uopće nije tekst koji bi poticao na nerad, na neodgovornost spram ovoga svijeta. Isus svojim riječima želi svoje slušatelje osloboditi zabrinutosti i tjeskobe koja izvire iz fokusiranosti na prolazno.

Zar povjerenje u Boga nije banalno rješenje tako kompleksnih čovjekovih problema kao što su depresija, ovisnosti, život u laži i slično? Povjerenje u Boga!? Cijela ova tzv. Propovijed na gori je zapravo (to moji dugogodišnji slušatelji već dobro znaju) Propovijed o povjerenju. Povjerenje u Boga da on zna kad i kako ima veliku snagu da nas oslobodi tjeskobne brige, da nam da vedrinu i u trenucima kad se izlaz ne vidi. Nije li priča o Isusu, između ostaloga, baš priča o povjerenju? Išao je do kraja i u svemu vidio moćnu Očevu ruku. I zato je, kako kaže Pismo, bio uskrišen. Ali i povjerenje se, kao uostalom sve vrijedno u životu, uči. I to ne u lakim okolnostima, već baš u kriznim situacijama. Mudri ljudi koriste krize kako bi duhovno napredovali.

Audio verzija nalazi se ovdje.

2 misli o “Zabrinutost, ili Bog u čežnji prisutan”

  1. Ove su riječi melem na teško ranjenu dušu dugotrajnim i tjeskobnim izčekivanjem ,gdje samo Božja milost može donijeti spasonosno rješenje .

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s