Obasjani svjetlom

Luka 1.76-79

A ti, djetešce, zvat ćeš se prorok Svevišnjega,
jer ćeš pred Gospodinom ići,
da mu puteve pripraviš,
da narodu njegovu pružiš
spoznaju spasenja po oprostu grijeha njihovih,

po najdubljem milosrđu Boga našega,
po kojem će nas s visine
pohoditi Zvijezda što se rađa,

da obasja one što sjede u tmini
i u sjenci smrtnoj,
da upravi noge naše na put mira.«

1. Tama. Što se događa u mraku? Zatvorite oči, a ja ću vas pitati nekoliko pitanja:
(1) Prvo se pitanje tiče cilja; Možete li osoba koja ne vidi odrediti u kojem se smjeru nalazi cilj?

(2) Drugo se tiče puta; jeste li probali kad, ako ste vozač, usred šume u Gorskome kotaru tijekom vožnje ugasiti svijetla? Trebam li nastaviti?

(3) Kako se osjećate u mraku? Mrak kod mnogih izaziva strah, posebice ako ste na nepoznatom terenu.

(4) Bol; u mraku se čovjek lako udari jer ne vidi prepreke, a to izaziva bol.

(5) U mraku (fizičkom ili figurativno – kad nitko ne vidi) čovjek radi ono što se možda ne bi usudio na svjetlu – zlodjela

Odakle mrak? Zaharija kaže da ga stvara smrt koja svoju dugačku sjenu baca sve do kolijevke novorođenčeta. Kojeg novorođenčeta? Svakog! Vjernika i nevjernika. Kršćanina, muslimana ili hindusa. Koliko god ljudski problemi jesu uzrokovani traumatičnim događajima u prošlosti (često u djetinjstvu), čovjekov je veći problem ono ususret čemu ide: smrt. Ona obesmišljava sve što činimo, ako u taj mrak iz budućnosti ne prodre zraka svjetlosti. S Ivanom i Isusom se baš to dogodilo: noć, od Isusova vremena, više nije tako tamna.

Može li se nakon Prosvjetiteljstva i dalje govoriti da je čovjek u tami? Nije li to uvredljivo? Nije li čovjek današnjice jako napredovao? Neki ljudi vjeruju da je jako napredovao. Ustvrdih neki dan da će čovjek, ukoliko kolonizira Mars, sa sobom ponijeti sve ono što ima i ovdje, sve svoje frustracije i muke. Drugim riječima, neće početi od nule. Čovjek uvijek nosi sebe sobom, ma koliko htio pobjeći od svoje sjene.

U Novome listu pak, filozof Srećko Horvat kaže: Ideja Filozofskog teatra je da unese malo svjetla u ova mračna vremena (jer, kako kaže, nije isključena ekološka katastrofa ili čak nuklearni rat). Kako unose svjetlo? “S »Filozofskim teatrom« u HNK pokušavamo pomaknuti još neke granice… (spajajući, poput ‘Subversive Festivala’, filozofiju i rock…)

Nadam se da ne trebam previše drugih izvora citirati: i danas kao i u Zaharijino vrijeme imamo (možda čak i više): izostanak cilja (ta nije li Bog mrtav? – barem je što se tiče vječnoga cilja, čovjek od toga odustao) i puta, strah i bol, zlodjela svake vrste. Jedino se za tehnologiju može reći da je nešto novo, ali ona nas ni u jednom dijelu nije oslobodila onoga što tmina donosi. Čovjek je danas isti Adam kao i onaj o kojemu Biblija piše. Isti na vlas.

2. Što s tim mrakom? Prepustiti takav svijet njegovoj sudbini – smrti? Ili poduzeti nešto za njegov spas? Ne, Biblija nije knjiga dijagnoze, već knjiga nade. Zaharija kaže da se nazire Spasenje. Taj se spas događa po oproštenju grijeha, a ono je moguće zato što je taj koji oprašta milosrdni Bog. Prispodobljeno je to Suncem, ili Zvijezdom – zorom jednog novog jutra. Čovjek je stanju mraka – grijeha i ‘oproštenje grijeha’ se tu razumije kao promjena stanja: ‘A vi ste rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod zadobiven – da razglasite silna djela Onoga koji vas pozva iz tame u čudesno svoje svjetlo’ (1 Pt 2.9). Velika je razlika između ‘pomicanja granica’ kao pokušaja da se unese malo svjetla’ i ‘grâda kojemu ne treba ni sunca ni mjeseca da mu svijetle, jer ga je Slava Božja rasvijetlila, i svjetiljka mu Jaganjac’ Otk 21.23. Čovjek niti može niti treba stati sa svojim nastojanjima da ‘unese malo svjetla’, ali mora znati da novo stvorenje, novi Dan nije u njegovoj vlasti. Da će i na Marsu (ako ga kolonizira) nastati na vlas ista civilizacija od koje sad bježi. Da je jedino spasonosno ‘pomicanje granica’ bilo ono u kojemu je Bog, u Isusu, izbrisao granicu između neba i zemlje i postao Emanuel.

3. No, Radosna vijest, najavljivana preko proroka, ovdje iz usta Ivanova oca Zaharije, tiče se i te kako nas. Ivan, prethodnik Gospodinov, svojim je djelovanjem trebao pripraviti Gospodinu sklon narod. Danas je Crkva pozvana i poslana činiti isto: propovijedati Radosnu vijest i svjedočiti što je Bog učinio u životima pojedinaca i u životu zajednice. Ovih dana se moglo čitati kako je supruga bivšeg premijera Oreškovića javno posvjedočila o svojoj vjeri u Isusa: ‘Bez Isusa nikad ne bih bila žena kakva sam danas’, reče. Naravno da je odmah bila izložena kritici i poruzi. Reče jedna osoba: ‘Ne bih ni ja bio ista osoba bez Isusa… ali to držim za sebe.’ Ali zar nije jedna od važnih odrednica vjere u Isusa i javno svjedočenje te vjere? Nije li to zadnji Isusov naputak u Mt 28?’

Da, Isus na odlasku reče svojim učenicima: ‘Idite do na kraj svijeta i propovijedajte’. Ne zadržavajte za sebe. Ne brinite za vlastitu duhovnost ‘u svoja četiri zida’, već u svijetu, baš takav kakav je, donosite Radosnu vijest, svijetlite poput mjeseca koji nema svoje svjetlosti već odražava Sunčevu. I zato moram završiti s jasnim pitanjem: ‘Tko je za tebe Isus Krist?’ Vjeruješ li da je on Spasitelj i da je poruka Radosne vijesti spasonosna ne samo za čovjeka već za cijelo stvorenje? Odgovor ćeš lako sam razaznati, a bit će mjeren po tome koliko o Isusu kao Spasitelju, kao Svjetlosti svijeta svjedočiš naraštaju koji želi čuti sve samo ne to da je u mraku, da se sam ne može spasiti, da mu treba Spasitelj. Ljudskoj oholosti i egoizmu to ne paše. Jedino oko čega se čovjek zaista trudi je održati svoju autonomiju od Boga bildanjem vlastitog ega. Svijet će učiniti sve da Isusove sljedbenike anatemizira, prokaže kao nazadne, glupe i zaostale. Ali Isus ostaje ono čega se Crkva danas i prisjeća: Kralj svega stvorenoga. Oni koji u to vjeruju to i hrabro svjedoče.

Audio verzija nalazi se ovdje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s