Jako sam se bojao

Jedan od molitvenih skupova tijekom tjedna molitve za jedinstvo kršćana (18. – 25. siječnja) održan je u zajednici u kojoj sam odrastao: u Kristovoj crkvi u Rijeci (Kresnikova 31). Program su priredili mladi ljudi iz RiStreama, inicijative protestantsko evanđeoskih crkava u Rijeci. Već je sama ta priča sjajno svjedočanstvo rušenja barijera među onima među kojima sigurno ne trebaju postajati, ali za mene je ova večer bila nešto više od jednog od niza okupljanja.

Zašto? Treba se vratiti 33 godine unatrag. Na isto mjesto. U proljeće 83′ u tu su crkvu došla dvojica mladića iz molitvene zajednice Teize i pozvala mlade iz naše crkve na molitveni skup koji se trebao održati kod Dominikanaca. Kod patera Jurčevića.

‘Kamo? U Katoličku crkvu? Ovi se sigurno šale’, razmišljalo je nas nekolicina mladih. ‘Tako što se ne radi.’ Razloga (ili barem izlika) za NE bilo je dovoljno. Ali ipak mi nešto nije dalo mira. Mladi ljudi, očito vjernici, ljubazno pozivaju na molitvu. Kako odbiti poziv na molitvu? Ljubazan poziv. Bojao sam se i same ideje odlaska u Rimokatoličku crkvu. Što Rimokatoličku? U svaku koja je nije ‘moja’.

Zakazani se dan bližio. Prelomih: ‘Idemo!’ I odosmo nas nekoliko. I preživjesmo. I nikad više ne bijah onaj od prije. I ne bih pošao na studij teologije da nije bilo utjecaja patera Marjana Jurčevića koji četvrtkom okupljaše studente.

I sad, 2016., dogodi se susret koji je 83′ bio nezamisliv. Sjede, stoje, pjevaju, mole, razgovaraju, grle se i smješe jedni drugima: pravoslavni, katolici, protestanti.

Ni na kraj pameti mi te, 83′, nije bilo da će jedan pobijeđeni strah nakon nekoliko desetljeća promijeniti religijsku kartu Rijeke. Da će na moju inicijativu, nadbiskup Tamarut krajem 96′ delegirati mons. Dinka Popovića s kojim započesmo crtati jednu drugačiju kartu. Strahovi nisu dostojni da ih ozbiljno uzmemo i po njima ravnamo svoje živote. Tek pobjeda nad strahom jamči život.

Jedna misao o “Jako sam se bojao”

  1. Svi koje ste u tekstu spomenuli , uključujući i Vas , veoma ste mnogo učinili za otvaranje mogućnosti ponovne uspostave zajedništva među kršćanima posljednjih 30 godina, na našem području, a vjerojatno i mnogo šire . Pa neka vas u svemu Duh Boga Svevišnjeg vodi da se ostvare riječi proroka Danijela
    Daniel 12,3 Umnici će blistati kao sjajni nebeski svod, i koji su mnoge učili pravednosti, kao zvijezde navijeke, u svu vječnost.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s