Cijelo Evanđelje, svem narodu

1. ‘Pripraviti put’ -> svako će tijelo vidjeti spasenje Božje /4-6/

Započnimo sa slikom koju nam evanđelist nadaje pozivajući se na Izaijinu najavu preteče Mesije. Poravnati put – slika shvatljiva nama u brdovitim krajevima. Slavonci ovo teže razumiju. Zavoji i brda smanjuju vidljivost – produžuju put. Poravnati staze – učiniti da Božje spasenje postane vidljivo, da se očituje, da se dogodi. Kad čovjek, konkretan čovjek, bude oslobođen, kad mu budu oprošteni grijesi spasenje postaje vidljivo.

Treba li čovjeku spas ‘spasenje Božje’? Danas se čuje: ‘Ne ne treba!’ Ako i ne traži spas od Boga, čovjek se i te kako trudi spasiti se:
– od bolesti – medicina, psihoterapija…
– neznanja – obrazovanje
– siromaštva
– klimatskih promjena i prirodnih katastrofa
– uskoro ćemo se morati, prema najavama naj eminentnijih znanstvenika spašavati i pred umjetnom inteligencijom, itd…

2. Kome i što Ivan propovijeda? Ivan propovijeda cjelom narodu

Luka: mnoštvu; Matej: specifičnije – farizejima i saducejima – religioznima: podrvgnuti oštrijoj kritici: ‘legla gujinja’. Poruka – vrlo nepopularna, ‘politički nekorektna’. Treba li tako (kao Ivan – kritički govoriti) ili ohrabrivanjem nastojati postići isti cilj (novo rođenje – (radikalno) ili ‘popravljanje’. Kad slušam kritičare Crkve njihova je metoda neupitno: kritika, često bespoštedna kritika (doduše često i s pravom zbog nedosljednog života, ali ovdje je pitanje metode).

– Važno je naglasiti: poruka je upućena društvu – cjelom narodu: ‘sinovima Abrahamovima’ – oni su dio obitelji, a ne izolirani pojedinci.

Ivan nije propovijedao duhovnost izoliranu od društva. Osobna duhovnost nipošto nije loša, ali nikako ne može zamijeniti zajedničku, komunitarnu duhovnost (ali nama slobodnjacima to čudno zvuči). Biblijska je vjera uvijek komunitarna. Mi nismo prenaglasili vrijednost i važnost ‘osobne vjere’ ali smo zanemarili, podcijenili i često odbacili važnost ‘zajedničke vjere’: ‘Ljubljeni, premda vam svom revnošću nastojim pisati, o našem zajedničkom spasenju…’ Juda 1.3. Nikad nismo spašeni ni sami, ni za sebe. Uvijek s drugim i za drugoga.

Prorokovao je upraviteljima ovoga svijeta: farizejima, saducejima, carinicima, vojnicima, samome Herodu. Može li se to reći za našu duhovnost, za naše propovijedanje? Duhovnost evanđeoskih crkava tiče se striktno duše, osobne pobožnosti. Maksimalno do kuda naša duhovnost seže je (relativno) pošteno obavljanje radnih zadataka i pristojno ponašanje u društvu. A duhovnost se tiče cjelog čovjeka i svih ljudi. Osobna, izolirana duhovnost nije u duhu židovstva.

Što nakon prosvjetiteljstva i sekularizacije, pitat će se neki? Odgovor: nikad u povijesti ‘svjetlo koje dolazi u svijet’ nije bilo dobro došlo, jer su dijela svijeta bila i ostala zla. No to ne znači da treba zašutjeti zbog nelagode kojom svijet, a često i mi, prima Riječ.

3. Ivan propovijeda cjelovito evanđelje

Zašto sam u prvoj propovijedi rekao da ni jedan čovjek ne može biti preteča Drugog Kristovog dolaska? Zato što ni jedan pojedinac, kao ni jedna partikularna zajednica ne može propovijedati cjelovito evanđelje, makar se i tako zvala. Tek Crkva u cjelini to čini.

Što je Ivan tražio od svojih slušatelja?

– Puka: Dati od sebe (nesebičnost) /10,11/
Biti okrenut prema sebi, staviti sebe (a ne Boga) u središte zbilje, znači biti grešan u biblijskom smislu. Davati označava pobjedu nad sebičnošću. Doći do: dati sebe (kao Isus koji nije imao materijalnu vrijednost ali je dao sebe.)

– Carinika: Postupati pravedno /12,13/ Carinici su imali ovlast ubirati porez za rimsku vlast, ali i mogućnost ubrati više za svoje potrebe (pohlepu). Državni poslovi uvijek nose notu autoriteta, vlasti. Odatle i osjećaj da se može nekažnjeno učiniti i ono što se inače ne bi činilo. Pogledajte samo afere u Hrvatskoj zadnjih godina kad su dužnosnici uzimali ono što im ne pripada.

– Vojnika: Bez laži i nasilja i zadovoljni zarađenim/14/ Carinici su imali jednu vrstu autoriteta, vojnici, lako je to zaključiti, oružjem su taj autoritet pojačavali. Nasilje ovdje očito znači prekoračivati ovlasti. Koristiti vlast za sebične razloge. Laž, vidjeli smo to nedavno, je jedan, recimo to tako, od najgorih grijeha. Prva primjedba Ivanova je bila: ‘Ne počinjite u sebi govoriti: ‘Imamo oca Abrahama!’ Drugim riječima, nemojte gajiti lažnu sliku o sebi. Možete se na Abrahama pozivati, a vaši životi svjedoče nešto sasvim drugo. Kasnije će Isus tim istim, na Abrahama ponosnim ljudima, reći: ‘Vaš je otac đavao!’ Laž, nasilje, nezadovoljstvo (stalno prigovaranje svima oko sebe), to je ono što je Ivana tražio da vojnici isprave u svom životu.

– Heroda: iako to dolazi kasnije valja nam se podsjetiti: urednost bračnih odnosa i seksualnosti. Današnji kritičari Crkve joj jako zamjeraju što govori, na njima neprihvatjiv način o ljudskoj seksualnosti. Zaboravlja se da u Božjoj riječi (od prvih stranica Pisma) ta problematika, jer se tiče najtemeljnije ljudske odrednice, oduvijek zauzima istaknuto mjesto. Unesite zbrku i nered u ljudsku seksualnost, i na najboljem ste putu da uništite čovjeka. A baš se to danas želi učiniti.

Zaključimo: Ivana ne interesira toliko ‘osobna duhovnost’, već društvo u cjelini. Počinje se s osobnim obraćenjem, ali ono uvijek ima i mora imati i društvenu, komunitarnu dimenziju. Nadalje, Evanđelje nije parcijalno. Ono se tiče cjeloga čovjeka i svih aspekta njegovog bića. Nema ni jednog ‘djela’ čovjeka koji ne bi trebao i mogao biti zahvaćen Evanđeljem – pozivom na obraćenje i početkom novog života. Života koji je već u Abrahamu bio zamjetan, u Isusu i inauguriran i po Isusovim sljedbenicima svjedočen sve do dana njegova obećana povratka.

Audio verzija nalazi se ovdje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s