Umjesto čestitke

Ulazimo u 2016. godinu. Dakako s novim nadama i očekivanjima. Sa željama da nam bude bolja od prošle. Ali kakva će biti ovisi o puno čimbenika od kojih mnogi nisu u našoj vlasti. Na mnoge ne možemo utjecati. Ne možemo utjecati na to hoće li nas zadesiti kakva prirodna katastrofa. Ne možemo spriječiti ratove, slomove burzi, bolest. Suzujući tako manevarski prostor, pitamo se na što onda uopće možemo utjecati, želeći da nam bude bolje.

Kad sam u vrijeme pred Božić pitao: ‘Što biste željeli za Božić?’ dobio sam odgovore koje sam manje, više i očekivao. Svi su se redom ticali nekog materijalnog dobra. Netko je poželio povoljnije uvjete za poslovanje, netko kapu iz Star Warsa. Neki su, poput misica na izborima ljepote, poželjeli mir u svijetu i slično. Ali baš nas svetkovina Božića podsjeća da postoji nešto trajno, neprolazno, u potpunosti ispunjavajuće. Nešto s čim možemo ući i u Novu godinu unatoč tome što znamo da svojim znanjem i trudom na mnogo što ne možemo utjecati.

A što je to neprolazno i u potpunosti ispunjavajuće? O Božiću vidimo: Bog sam. O Božiću nam valja potražiti Boga. Ne poklone od bližnjih, ne čak ni Božje blagoslove i utjehu, već Boga samoga. A on nam se u Isusu približio do te mjere da se dao vidjeti, čuti, opipati, kako će kasnije reći apostol Ivan u svojoj poslanici. Nije više skriveni Bog. Sa svoje je strane učinio sve što je bilo potrebno da bi nam se otkrio i približio.

Tražiti i naći Boga – to je najvažniji zadatak u životu svakog čovjeka. Ne rađamo se sa spoznajom Boga, već samo s čežnjom za njim. Ta čežnja često biva utrnuta, ali prije ili kasnije, na ovaj ili onaj način, ona negdje u našoj duši poput iskre plane i kod nekoga se razbukta u pravi plamen. Iz vremena neznanja i lutanja obraćenjem do spoznaje Boga kao milosrdnog Oca. Isus je pozivao svoje suvremenike: ‘Obratite se!’, tj. dopustite da se iskra čežnje u vašim dušama rasplamsa, presložite svoje prioritete, tj. umjesto kape iz Star Warsa za Božić, poželite Boga samoga. Umjesto da sami sebi budete središte svemira i u toj sebičnosti umrete, učinite Boga središtem svekolike zbilje i vječno živite s njim.

Možemo li nešto konkretno sami poduzeti da se dogodi obraćenje, da se dogodi Susret sa živim Bogom? Svakako. Moliti zna svatko. Možda ne liturgijske molitve, ali uzdahnuti iz dubine duše, iz iskrenog srca i reći: ‘Skriveni i daleki Gospodine Bože, molim te objavi mi se, uđi u moj život i promijeni ga’, to može svatko. Svatko, nadalje, može uzeti u ruke Riječ Božju – Bibliju i u njoj čuti Božji govor, posebice u riječima Isusa iz Nazareta. Isus nije govorio samo dok je hodao Palestinskim prašnim putovima, već govori i danas svakome tko ga želi čuti.

Nova će nam godina biti istinski sretna ukoliko umjesto za propadljivim krenemo u potragu za trajnim. Ukoliko život ne utemeljimo na dobrim željama već na kvalitetnim odlukama. Potragu za Bogom ne valja, poput dijete, započeti sutra, već danas, jer kako kaže Pismo: ‘danas je dan spasenja.’

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s