Ljubiti i živjeti istinu

Iv 18: 33-37

Rođen sam u Italiji, od majke Talijanke i oca, porijeklom Slovenca, ali rođenog u Matuljima i deklariranog Hrvata. U jednom trenutku mog života pojavilo se pitanje služenja vojnog roka jer me talijanska država imala u svojim knjigama. Kad sam riješio pitanje regrutacije htio sam dobiti talijansko državljanstvo. Raspitao sam se u ambasadi što za to moram učiniti? Rekli su: Ništa, vi ste po svim kriterijima talijanski državljanin. Ali kako to znati? Po papirima, naravno. Nakon duge birokratske priče danas imam talijansku putovnicu i regulirano talijansko državljanstvo. Sa ili bez papira ja jesam Talijan.

A Krist? Tko je on? Danas, zajedno s cijelim kršćanskim svijetom kažemo: Krist je kralj! A kako pak to znamo? ‘Ti si kralj?’, pitao je Pilat Isusa? Pitao je to čovjeka koji po ni jednom vanjskom pokazatelju nije bio ni blizu toga da bude kralj. Uhićen na nekom sumnjivom i mračnom mjestu, u društvu probisvjeta koji se potuca od nemila do nedraga, pod optužbama da se ne drži Zakona vlastita naroda i koji pričom o ‘kraljevstvu’ predstavlja opasnost za rimsku vlast. To je kralj? I Pilatu je vjerojatno bilo jasno koliko su optužbe besmislene, ali čuvajući vlastitu fotelju morao je kao rimski namjesnik paziti i na najmanju pojavu neke paralelne, od Rima neodobrene vlasti ili pokušaja da se postojeći poredak dovede u pitanje.

Zadržimo se kratko na dva odgovora koja Isus daje Pilatu:

(1) Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta! Kraljevstvo koje je Isus propovijedao je druge naravi. Ono, kako smo vidjeli u prethodne dvije nedjelje, ne koristi novac i moć kako bi se svijet promijenio. Ali ako ne koristimo novac i političku moć kako bismo pokušali promijeniti svijet koji očajnički vapi za promjenama, što nam stoji na raspolaganju? Kako trajno i dugoročno donijeti promjenu? Novac je, znamo to propadljiv. Politička moć lako sklizne iz ruku.

(2) Isus na to pitanje odgovara ovako: Dođoh na svijet da svjedočim za istinu. Istina je, znamo to jako nisko na ljestvici vrijednosti političara i bankara. Da nije, bi li došlo do ove financijske krize nakon 2008.? Da nije, bi li danas svijet bio suočen s takvom političkom, izbjegličkom i terorističkom krizom? Da su Bush i njegova ekipa govorili istinu, bi li se danas bivši engleski premijer Blair morao ispričavati zbog laži na kojima su temeljili tadašnje rušenje pravnog sustava jedne suverene države?

Taj Ivan koji nam zapisuje ove Isusove riječi, u istom duhu završava i svoju knjigu Otkrivenja. Zna li tko koji je zadnji grijeh zapisan u Bibliji, a zbog kojega se kaže da će oni koji ga čine trajno ostati izvan ‘novog Jeruzalema’? Da, oni ‘koji ljube i čine laž’ neće ući u kraljevstvo istine. Za to kraljevstvo je Isus rekao da je došao na svijet svjedočiti. Kako je bila prihvaćena njegova poruka? Očekivalo bi se da će velika većina konačno odahnuti i radosno prihvatiti istinu. Ali nije bilo tako. Ali nije tako ni danas. Čovjek će se radije samozavaravati i živjeti u laži nego pristati da bude ogoljen pred istinom koja jedina donosi trajnu slobodu. Pilat se, retorički valjda, pitao: ‘Što je istina?’ I oprao ruke. Da se to pitanje postavilo Grcima možda bismo dobili koji redak razgovora o istini, ali ovdje je ipak riječ o Rimljaninu, upravitelju Judeje, zaduženom za provođenje zakona, a ne za filozofske rasprave o istini.

Prihvatiti Isusa za svog kralja (jer on jest kralj čak iako to nije ‘za mene’ – kao što sam ja bio Talijan i bez putovnice) znači:

(a) Pristati da se promotrimo u svjetlu njegove poruke – da se ‘ogolimo pred njim’. Bez šminke. To je ono što zovemo ‘obraćenjem’. Priznanje vlastitog stanja – udaljenosti, otuđenosti od Boga.

(b) Živjeti u istini. Ljubiti istinu i ni u kojem obliku ne ‘ljubiti i činiti laž’.

Razmislimo zajedno:
* Zašto lažemo?
* Koje su posljedice laganja već u ovom životu?

Kako je oslobađajuće stajati i hoditi u istini. Govoriti i živjeti istinu. Onaj tko živi istinu pokazuje da je slobodan od straha, da je prijatelj Božji i čovjekov. Hajde da se od danas svi zaljubimo u istinu. Onu s velikim i malim ‘I’.

Audio verzija propovijedi nalazi se ovdje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s