Riječ sama raste

Mk 4. 26 – 34; 11. nkg.

Sažmimo pročitano u dvije tvrdnje:

1. Kraljevstvo Božje ima svoju unutarnju logiku i mehanizam rasta. On ne ovisi o čovjekovu razumijevanju i trudu – ‘ono raste, a da sijač ne zna kako.’
2. Nezamjetno postaje veliko i korisno – ‘ptice se gnijezde u njegovim granama’.

Tehnokratski pristup životu zahtijeva razumijevanje procesa i stalnu, od 0-24 sata, brigu o njihovom ispravnom funkcioniranju. Isus pak kaže da rast i napredak KB ne ovisi o tome ustaje li sijač tijekom noći i provjerava stanje sjemena. Nije li sam Isus rekao: ‘ne budite tjeskobno zabrinuti ni za što’? KB nije izuzeto iz toga: Za KB ne trebamo biti tjeskobno zabrinuti. Ja sam svoju lekciju o nepotrebnosti tjeskobne brige za stvari KB-a naučio tijekom gradnje PC-a. Dobio sam tlak zbog zabrinutosti (opravdane?), ali ga se i riješio kad sam ‘svoje brige bacio na Gospoda’, kako nas Pismo uči.

Ključan način na koji je Isus donosio Kraljevstvo Božje bilo je propovijedanje Riječi: ‘navješćivao im je Riječ, onako kako su je mogli razumjeti.’ Crkva je na tragu svog Gospodina pozvana činiti isto: naviještati Riječ:

(a) Riječ je (pre)dana Crkvi i ona ju sa zahvalnošću prima (Ivan 17.14)

(b) Za one koji Riječ propovijedaju, Crkva moli (Kol 4.3-4)

(c) Svi Isusovi sljedbenici svojim životima i riječima svjedoče tu Riječ u svojoj svakodnevici

Kako mi danas stojimo s tom Riječi? Pod ‘mi’ mislim na protestantske kršćane?

1. Klasična je reformacija razdvojila Riječ od Crkve. Nije to učinila preko noći, ali je to bez sumnje posljedica načela ‘Sola Scriptura’. Kako se to desilo?

– dokidanjem tradicije. Pismo je postalo neovisan entitet. Skoro poput ‘Kur’ana koji je pao s neba’. Pitajte mnoge vjernike u evanđeoskim crkavam i steći ćete jasnu sliku da o Bibliji misle da je pala s neba. Bez ikakve veze s Crkvom.

– Pismo je poosobnjeno do mjere privatizacije – svatko je odjednom slobodan tumačiti Pismo i praktički osnovati ‘svoju crkvu’ kad mu se tuđe tumačenje ne svidi. Protestantizam o tome na dnevnoj bazi snažno svjedoči. Maknite jednog papu i odmah se pojavi tisuće malih papa.

2. Suvremeni je protestantizam, nesmiljenom kritikom svetopisamskog teksta činio baš suprotno od onoga za što je ta riječ napisana: ‘da vjerujete i da imate život’ (Ivan 20.31). Danas, nakon višestoljetnog intenzivnog proučavanja Pisma, uobičajeno je čuti: ‘Nije jasno što je pisac htio reći’. Čemu onda sav trud teologa, egzegeta i ostalih stručnjaka kad nikako da razumijemo što nam jedna knjiga želi reći? Nije jasno, ili ne želimo da nam bude jasno?

Ako netko spori u točnost rečenoga, pitam ga: ‘Kad si se zadnji put hranio iz te riječi kao iz tanjura duhovne hrane? Koliko si zahvalan za Riječ koju je Isus predao svojoj Crkvi? Koliko je ta Riječ mjerodavna i smjerodavna za tvoj život?’ Mediji i popularna kultura su, nažalost, ti koji hrane naše duše. Oni formiraju naš svjetonazor, a ne Riječ.

Isus obećaje da će Riječ koja se sije niknuti i u pravo vrijeme donijeti obilat rod. Na nama je da, bez tjeskobne brige i ‘noćnog ustajanja’ sijemo tu Riječ životom i svjedočanstvom, a način i vrijeme nicanja i donošenja ploda ostavimo Gospodaru žetve. Preduvjet sijanja Riječi je svakako vjera da je ta Riječ istinita Riječ Božja kako je Isus o njoj vjerovao: ‘Tvoja je Riječ istina, i tu Riječ predadoh njima. (Ivan 17). Bez tog temeljnog povjerenja u Riječ niti ćemo sijati, niti žnjeti. Ostaje pitanje koje je još Isus postavio: ‘Hoće li Sin čovječji o svom povratku, naći vjere na zemlji?’

Može li Crkva ponovo povjerovati Riječi ili je, barem u Europi, bitka nepovratno izgubljena? Valja nam se nadati da će ta ‘unutrašnja logika i mehanizam rasta’ naći puta i načina da sjeme Riječi nikne i iz suhe zemlje. .

Audio verzija nalazi se ovdje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s