DNK novoga stvorenja (Duhovno, Nalik Kristu)

Ivan 15.1-11

Iako je naš identitet najsnažnije određen onim što radimo, ovaj nas tekst upućuje na njegov drugi, za kršćanstvo važniji aspekt: na ono što jesmo.

Obratimo pozornost na tri riječi koje Isus ovdje spominje: mnogi rod; vi ste već čisti; bez mene ne možete učiniti ništa. Na što nas te riječi upućuju? Prva asocijacija je naravno rezultat rada. Pa će tako pastori pod ‘mnogi rod’ računati veličinu zajednice, njezin rast, organiziranost, programe i sl.

No, Isus govori da će se u onima koji su s njim povezani, poput loze s trsom, rađati (ne samo roditi) jedna nova narav. Narav novoga stvorenja’. Ne radi se o poslu i rezultatima rada. Njegovu je Ocu, kao vinogradaru, stalo do toga da oni koji su Isusovi, budu njemu nalik. Ne sporim da ‘mnogo roda’ može značiti i dobar posao koji donosi velike rezultate, ali ovdje je naglasak prije svega na naravi. Organska povezanost: ‘vi u meni i ja u vama’. DNK smokve i njezina ploda su isti. DNK mojih roditelja i moj DNK su isti. ‘DNK’ Isusa i njegovih sljedbenika je isti. Danas se umnoge olakšalo kriminalističko istraživanje baš potvrdom ili izostankom DNK-a na mjestu zločina. Umjesto Isusova: ‘Po dijelima ćete ih prepoznati’, danas bismo mogli reći: Po duhovnom ćete ih DNK-u prepoznati.’

Zašto je osoba važna u kršćanstvu? Zašto nije svjedno tko je i kakav je sluga Božji? Križ ima spasonosni učinak zbog osobe koja je na njemu umrla. Spasenjsko je baš to što je na križu skončao Isus Krist – Sin Božji. Dvojica s njim suraspeta s našim spasenjem nemaju nikakve veze. Božja je nakana s nama da nas suobliči svome Sinu. Ako tako razumijemo i prihvatimo život, onda život dobiva novu perspektivu.

Što to znači, ‘bez mene ne možete učiniti ništa?’ Možemo li sami zabiti čavao u zid? Možemo li položiti ispit? Možemo li izgraditi nešto poput ovog pastoralnog centra? Svima je jasno: i te kako to možemo učiniti bez Isusa. I čine velike stvari milijarde ljudi širom svijeta. Što je to, ako ne nova narav, koju sami, bez njega, ne možemo ostvariti? ‘Bez njega ne možemo učiniti ništa’ što bi nas njemu suobličilo. Nije u našoj moći mijenjati naš duhovni DNK.

Kako se ta nova narav formira u nama? Nova narav se formira kroz Riječ i život?

(a) Riječ

– Riječ rađa u novi život (1 Pt 1.23 – ‘Jer ste nanovo rođeni ne iz sjemena raspadljiva, nego neraspadljiva: riječju Božjom – koja živi i ostaje’) Bez novog rođenja nema novog života. Duh Sveti koji je ‘zasjenio Mariju’ i u nama rađa to novo stvorenje.
– Riječ čisti
– Riječ je ‘svjetiljka koja obasjava na put’
– Riječ transformira naš um

(b) Život

Bog nas stavlja u onakve životne okolnosti koje su suprotne od onih koje bismo željeli jer je to jedini način da nas nauči. To usklađivanje Isusovog i našeg ‘DNK’ događa se tijekom vremena, i često bolnog procesa.

Poznata molitva Sv. Franje Asiškog kaže: Gospodine, učini me oruđem svoga mira: Ondje gdje je mržnja, da donosim ljubav. Ondje gdje je uvreda, da donosim praštanje. Ondje gdje je nesloga, da donosim slogu. Ondje gdje je zabluda, da donosim istinu. Ondje gdje je sumnja, da donosim vjeru. Ondje gdje je očaj, da donosim nadu. Ondje gdje je tama, da donosim svjetlo. Ondje gdje je žalost, da donosim radost.

Mir novoga stvorenja stječemo na olujnom moru. Dvanaestorica ga nisu stekla iz prve. Mišiće ne gradimo ležeći na kauču već u teretani – iako je ležanje možda ugodnije, ono nije korisno za svrhu jačanja tijela. Zato nam se, ako život shvatimo baš tako: kao proces formiranja nove naravi u nama tj. donošenja mnogo ploda, u svakoj nam se prigodi pitati kako se ona uklapa u taj Božji plan i naše prihvaćanje tog plana. To prečesto zaboravljamo i onda kad se nađemo u teškim okolnostima ili očajnički molimo da nas Bog oslobodi neugodnih i bolnih situacija ili se bunimo i žalimo. A da smo mudri najradije bismo prihvaćali takve situacije i iz njih izlazili duhovno zreliji, Kristu suobličeniji.

Do ‘ploda Duha’ – ljubavi, radosti, mira, velikodušnosti, dobrostivosti, dobrote, vjernosti, blagosti i uzdržljivosti (Galaćanima 5.22) – dolazi se djelovanjem i snagom Duha Svetoga koji u nama oblikuje narav novoga stvorenja, suobličuje naš duhovni DNK Kristovu.

Audio verzija nalazi se ovdje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s