Pogledaj gore

Ivan 3. 14-21

Današnje nam čitanje evanđelja govori o Mojsiju koji je dobio nalog da na stup podigne mjedenu zmiju kako bi oni koji su rogoborili zbog ‘nedostatka Free WeeFi-ja’ u pustinji mogli u nju pogledati i biti bi spašeni. Dalo bi se tu psihologizirati o potrebi suočenja sa sobom, ali to nije naša današnja tema.

Nakon više od tisuću godina pojavljuje se Sin Čovječji koji biva podignut (na križ), a Ivan kaže da će pogled u njega biti spasonosan.

A gdje smo nakon još dvije tisuće godina? Treba li još čovjeku spas? Izgleda kao da spas o kojemu smo čitali kod Ivana više ne treba modernom čovjeku. Bog je ionako mrtav pa se o tom spasu ne treba trošiti riječi.

Ali: ‘Kriminal, nasilje, siromaštvo, glad, bijeda, ubijstva, prostitucija, droga, alkohol, patnja i najviše – beznađe – riječi su koje najbolje opisuju najveći afrički slum, Khibera slum u Najrobiju, Kenija.’ iz predgovora izdavača knjige ‘Otac zaboravljene djece’.

Tako u Africi. A kod nas u Europi? U Hrvatskoj?

S Twittera:

Ivana: ‘Isus ljudi’ maltretiraju druge s argumentom spasenje, ‘Herbalife ljudi’ s argumentom tobožnjeg zdravlja, ‘Apple ljudi’ s argumentom napretka 😦

Davor: Da, ali argument je i te kako valjan, materijalan, opipljiv i upotrebljiv!

Ivana: kaže Davor da se bez spasenja može, ali bez tehnologije ne :)) jer tehnologija je spasenje nekima jel? 😉

Tozo: ne generaliziraj! Tehnologija i je SPAS …pogotovo ljudima koji imaju pacemakere, inzuline, …

‘Bill Maris (iz Google Ventures) ima 425 milijuna dolara koje tijekom ove godine može uložiti kako god hoće. Traži tvrtke koje će usporiti starenje, riješiti nas bolesti i produljiti život… Marisu je posao naći i financirati novu generaciju tvrtki koje će promijeniti svijet, a možda ga i spasiti. (T-portal)

Zašto bi čovjek htio spas? Zar mu je to potrebno? Spas od čega? Od stanja u kojem se nalazi, dakako. Da nam je dobro, ne bismo prstom pomaknuli da to promijenimo. Nije nam dovoljno dobro pa se zato obrazujemo, donosimo zakone kako bi društvo bolje funkcioniralo, koristimo dosege znanosti kako bismo si tehnologijom olakšali život i stvari doveli u red.

A konačnici ostaje najveće pitanje. Pitanje života. Je li se čovjek pomirio s tim da mu je doživjeti 80 godina i da slijedi odlazak? Neki su odustali od očekivanje i nade. A opet bi mnogi željeli besmrtnost. No, hoće li Čovjek dočekati vrijeme da doživi 500 godina, kad je danas depresija bolest suvremenog čovjeka? Svjetska zdravstvena organizacija pretpostavlja da će 2020. depresija biti prva bolest po broju radno izgubljenih sati. A kad bismo i mogli doživjeti 500 godina, opet bismo rekli kad netko umre sa 450: ‘Ah, bio je još mlad. Mogao je još barem 50…’

Je li onda istinski čovjekov spas u tehnologiji, znanosti, pa čak i u religiji? Ponovimo Ivanove riječi iz današnjeg evanđelja: ‘Sin Čovječji treba biti podignut…’ Rješenje čovjekovog problema se ne nalazi na zemlji već ‘gore’, ma kako to gore razumjeli. Rješenje nije u čovjeku već van njega. Znao je to još psalmista: ‘K brdima oči svoje uzdižem: odakle će mi doći pomoć? Pomoć je moja od Jahve koji stvori nebo i zemlju.’ Psalam 121.

Dok gledamo dolje, u ovu našu svakodnevicu vidimo hrpu problema, trpljenja, nevolja, prolaznost, nepravdu, smrt… Zašto ne podignuti pogled? I to ne sutra, već baš danas. Obratiti se vječnom Bogu koji nije poslao Sina da osudi svijet već da ga spasi. Kako to učiniti? Ja ne znam za drugi način osim onog koji su koristili svi koji su s Isusom hodili: zamoliti ga. Priznati mu vlastitu nesposobnost da se sami spasimo i zavapiti: ‘Ne, ni tehnologija, ni zakoni, pa čak ni moja religija me ne mogu spasiti. Spasiti me možeš jedino ti vječni Bože i zato ti otvaram vrata svog srca i molim te da uđeš u moj život, postaneš mi prijateljem i spasiteljem.’

To može svatko. Nema te osobe na svijetu koja ne bi mogla u molitvi podignuti svoj glas Bogu. Za to nije potreban doktorat iz teologije. Javna je molitva za većinu problem, ali tišina tvoje sobe može biti tvoj Hram, tvoj oltar, mjesto tvog susreta sa živim Bogom. Nemoj propustiti šansu da stekneš život. Vječni život o kojemu svjedoči Evanđelje – Radosna vijest Isusa Krista.

Audio zapis se nalazi ovdje (nedostaje nekoliko zadnjih minuta).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s