Srušite hram

Ivan 2.13-25

Danas smo obilježili Dan vjeroučitelja. Zato su naše vjeroučiteljice imale ‘slobodan dan’ i djeca su bila s nama na bogoslužju. Propovijed je trebala biti prilagođena njima. Ne znam jesam li uspio u tome, ali razgovor s djecom nalazi se ovdje, a natuknice slijede:

– Ustav – temeljni dokument svih država -> zakoni, podzakonski akti, pravilnici..

– Židovski ‘ustav’? – ‘Deset zapovijedi’; Mojsijev zakon: 613 zapovijedi: 365 negativnih: nemoj! i 248 pozitivnih.

– Čemu Hram? Priča o Jahvi i jedinstvu bogoslužja. Za Židove je Hram bilo najsnažnije očitovanje napora, želje da se čovjek i Bog susretnu. Iz praktičnih razloga; putovanje iz daleka – 160 km iz Kafarnauma – žrtvovanje, trgovina, razmjena valute.

– Zašto se Isus razljutio? Zbog promjene fokusa:

IMG_20150306_110248IMG_20150306_110334Dogodilo se to da su religijske vođe pomaknule fokus s Boga koji je ‘daleko’, a koga su hodočasnici u Hramu trebali moći susresti, na novac, trgovinu, zaradu koja je ‘blizu’ (kao na gornjim slikama). Ruši li Isus religijski sustav utemeljen za ‘Ustavu’ i Zakonu Mojsijevu? Ne, baš suprotno, on restaurira izvornu namisao pri uspostavi sustava. Oni su pomakom fokusa dokinuli temeljnu namisao Zakona, jer Deset je zapovijedi bilo dano za dobro pojedinca i zajednice, a prva kojoj sve teži, glasi: ‘Ja sam Jahve Bog tvoj. Psalmista ne na jednom mjestu kazuje: čitanjem Zakona, razmišljanjem o njemu, življenjem po njemu – upoznajemo zakonodavca, susrećemo se s njim.

– Kako su reagirali Židovi? Zašto su bili ljuti? Što su tražili od njega? Dokaz autoriteta! Na ulici nas samo ovlaštena osoba može tražiti osobne dokumente. Od Isusa su tražili ‘značku’, dokaz da smije činiti to što čini.

Njegov, kriptičan, odgovor glasio je: ‘Uskrsnuće će biti potvrda mojeg autoriteta.’ Može se vjerovati onome koji dovodi u pitanje postojeće poredak ako je:

(1) spreman za to platiti vlastitim životom: ‘Srušite ovaj hram – ubijte mene. Za svoje sam uvjerenje spreman umrijeti!’, i

(2) ako nudi dobru alterntivu: ‘OK, ovo ne vrijedi, a čime ćemo to zamijeniti?’

Isus je ovim postupkom htio vratiti fokus na bitno, na Boga. Usluga je važna, ali Bog je bitan. Hram je važan, ali Bog je bitan. Bez trgovine se može. Bez Hrama se može. Bez Pastoralnog centra se može. Bez Boga ne.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s