Nekad je bilo bolje

silhouette-man-lookingNaš nas odnos prema vremenu određuje kao ljudska bića. Suočeni s teškoćama današnjice, romantiziramo prošlost. Čini nam se da je tada bilo bolje. U neku ruku i jest. Bili smo mlađi i zdraviji. A i čini nam se da smo imali više. Imali smo više redukcija, ali manjak benzina, kave, deterdženta. Čekali godinama na jedan od pet modela automobila.

Sljedbenici Knjige znaju za dvostruku zapovijed u svezi vremena:

(1) Sjetite se toga i budite ljudi, uzmite to k srcu, otpadnici, sjetite se prošlosti pradavne: ja sam Bog i nema drugoga; Bog, nitko mi sličan nije! Izaija 46:8,9

Nije ‘jučer’ bilo bez Boga. Sa zahvalnošću se valja prisjetiti onoga što je bilo, onoga što smo primili i u tome prepoznati ruku onoga koji ‘nikome nije sličan’. Onoga koji jest. To sjećanje ohrabruje: ‘njegova ruka nije okračala’. Može i danas spasiti. Donijeti mir u naše uznemirene duše.

(2) Ne spominjite se onog što se zbilo, nit mislite na ono što je prošlo. Evo, činim nešto novo; već nastaje: zar ne opažate? Iz 43, 18-19

Ono konačno dobro tek treba nastati. Prošlost ionako ne možemo promijeniti. Živjeti, ukotvljen u prošlosti, znači biti odijeljen od stvarnosti, a to je najveći grijeh. Grijeh je stanje odijeljenosti, otuđenosti.

Nekad nije lako razumjeti i prihvatiti tu napetost. Treba li se sjećati ili zaboraviti? Čega se lakše i prije sjetimo: onih teških i gorkih stvari u našem životnom iskustvu ili oni lijepih stvari? Kao da nam za prisjećanje na lijepo treba više truda. Traume nas, nažalost, trajno obilježavaju.

Potrudimo se prošlost prepoznati kao odskočnu dasku prema onom dobru kojemu se nadamo. Zahvalni za ono što je bilo. Odgovorni prema sebi i svojoj okolini danas. S povjerenjem u onoga ‘kome nitko sličan nije’.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s