Na rastanku (o traganju)

Tražite Gospodina dok se može naći,
zovite ga dok je blizu!
7Nek’ bezbožnik put svoj ostavi,
a zlikovac naume svoje.
Nek’ se vrati Gospodu,
koji će mu se smilovati,
k Bogu našem jer je velikodušan u praštanju.
8″Jer misli vaše nisu moje misli
i puti moji nisu vaši puti.”
9″Visoko je iznad zemlje nebo,
tako su puti moji iznad vaših putova,
i misli moje iznad vaših misli.”

Jedan od razloga zašto se okupljamo na sprovodima je i taj da razmislimo o vlastitim životima, prioritetima i nadama. Jer, kad je najbolje govoriti o važnim stvarima o životu, nego na sprovodu, u susretu sa smrću? I ne samo o ovom životu, već i o vječnosti. O onom što nas čeka kad prekoračimo prag ove stvarnosti. O čemu ovisi naša vječnost? O onom što sa svojim životom učinimo sada. Mi živi još možemo učiniti nešto za sebe. Kad sklopimo oči, tada je malo što moguće.

Tekst o kojemu je ovdje riječ govori o nama, ali i o Bogu. Kakvi smo mi to ljudi? Ako i ne uzmemo ozbiljno ovu knjigu – Bibliju i njezinu poruku, dovoljno je otvoriti novine, upaliti radio ili TV da vidimo kakav je čovjek i kakve je sve gadosti sposoban učiniti. Ali, budimo iskreni sami sa sobom: što vidimo kad se pogledamo u ogledalo? Kakvi smo? Vrlo je vjerojatno da ćemo svi za sebe reći: pa dobar sam. Što mi fali? Najbolji čak. Ali što ako je to ogledalo naš bližnji tj. ako o tome kakvi smo zapitamo ljude s kojima živimo? Možda ta slika neće biti tako lijepa. Možda nam se neće svidjeti? Možda baš i nismo tako dobri kako sami sebe vidimo i zamišljamo?

mrtvacka 1Ostaje nam još jedno moguće ogledalo u kojemu možemo vidjet sebe i svoj život. To je onaj koji nas je stvorio i čiju bismo sliku morali odražavati. Kakvi smo u njegovim očima? Kakav bi trebao biti čovjek njemu prihvatljiv? Poput Isusa Krista! Ne znate kakav je to čovjek? Uzmite onda evanđelja i čitajte što je Čovjek i kakvi bismo mi trebali biti.

U pročitanom smo tekstu čuli Božji poziv: ‘Tražite Boga dok se može naći… neka bezbožnik put svoj ostavi i neka se vrati Gospodinu, … jer je on velikodušan u praštanju’ Zašto bi se čovjek koji hodi vlastitim putovima trebao vratiti Bogu? I što to uopće znači, vratiti se Bogu? Tko je taj Bog koji poziva čovjeka? To je onaj čiji su, kako smo čitali, puti iznad naših putova. Kakvi su naši putovi? Znamo iz iskustva: često, ako ne i uvijek, mukotrpni. A kako završavaju? Evo ovdje na groblju. Svaki put završi tu. Kažu da svi putovi vode u Rim, a zapravo svi životni putovi vode na groblje. Jesmo li sretni s tim? Jesmo li se pomirili s tom neminovnošću? Zašto onda suze u našim očima kad se suočimo sa smrću? Kad nam dragi odlaze? Ne, sa smrću i prolaznošću ne mirimo se lako.

Obratiti se Bogu, hoditi njegovim putovima, kako nas ovaj tekst poziva, znači postati dionikom vječnoga života. Znači biti na strani onoga koji idaje život. Njegovi su puti puti života. Najbolje je to pokazao uskrisivši Isusa iz mrtvih. Da, Bog koji nas poziva sebi, je Bog života. Ne nekih pravila i stege kojih bismo se trebali pridržavati da zaradimo vječni život, već Bog života koji taj svoj život nesebično daje svakome tko ga zaište. Nismo li čitali da je Bog onaj koji će se smilovati, Bog koji je velikodušan u praštanju?

Možda se pitate: kako se ja mogu vratiti Bogu kad ga ne vidim, ne čujem, ne doživljavam? Radosna je vijest: on čuje nas. On čuje tebe. Zato prizovi ga dok ga se još može naći. A to je baš danas, jer sutra nije u našoj vlasti: Sutra se možda i ne probudimo. Prizvati Boga nije teško. Što te košta zazvati Boga? Otvoriti svoja usta, a prije svega svoje srce i reći mu: ‘Bože, ako postojiš, ako me čuješ, uđi u moj život i promijeni moje putove kako bih hodio putem života i radosnog zajedništva s tobom.’ To može baš danas učiniti svaki čovjek. Već danas možeš biti s njime u raju, kako Isus reče razbojniku koji je zajedno s njim bio razapet na križ.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s