Obiteljski posao

Isus im onda ponovno reče: »Mir vama! Kao što je Otac poslao mene, tako i ja šaljem vas.« Rekavši to, dahnu u njih i reče im: »Primite Duha Svetoga! Kojima oprostite grijehe, opraštaju im se; kojima zadržavate, zadržani su im.«

Ivan 20. 19-31

Svaka formula traži raščlambu, objašnjenje. Tako je i s ovom ‘formulom’ poslanja Crkve koja se kod Ivana ponešto razliukuje u naglascima od Sinoptika. Ivan poslanje učenika u svijet smješta u situaciju u kojoj Isus na uskrsnu večer ulazi u njihov strah. Baš takva ekipa dobiva prilično važan zadatak: nastaviti Isusovu misiju nakon njegova odlaska.

1. ‘Mir vama!’ Polazište poslanja, koje će kasnije Pavao sumarizirati riječima: Sve je od Boga koji nas sa sobom pomiri po Kristu i dade nam službu pomirenja (2 Kor 5.18), je upravo mir srca. Pomirenje je polazište gradnje mira. Ne može se očekivati ostvarenje mira ako nositelj te poruke ne progovara iz vlastita mira, tj. ako samo nije čuo tu Riječ: ‘Mir tebi’!

2. Isto kao Isus – Kako je to Otac poslao Isusa? Baš tako: kao Otac poslao je Sina. Danas bi Isus bio optužen za nepotizam: Otac mu je ustupio posao bez javnog natječaja. Bio je to, mogli bismo reći ‘obiteljski posao’. Nepotizam je, znamo to, problematičan u javnim službama. Zar je ovaj Isusov ‘posao’ obiteljska stvar? I te kako je. Bog je stvoritelj (Otac) svega. Koji je Sinov zadatak u tom poslu? Vratiti stvorenje Bogu! Neki su na Boga zaboravili, drugi su u aktivnoj pobuni protiv njega. Ali Bog ne odustaje. Ustrajno poziva za stol. Poziva u i čini sve da omogući bratstvo ljudi.

3. Da bi poslanje bilo Očevo i Isusovo nužan je Duh. Duh Sveti, kako ga Pismo zove. Bez Isusova Duha obiteljski se posao pretvara u korporativni biznis, profesionalizam i to onda prestaje biti ‘Očev posao’. Ima toga nažalost. Crkva kao biznis. Duh je uz to važan jer jedino on omogućuje da se taj zadatak i obavi. Nužno nam je potrebna snaga Duha, jer bez nje nema ni transformacije čovjeka. Samo redak prije od ranije citiranog, Pavao Piše: Ako je dakle tko u Kristu, novi je stvor. Staro prođe, novo je, gle, postalo. (2 Kor 5.17) i još naša je sposobnost od Boga, koji nas i osposobi za poslužitelje novoga Saveza, ne slova, nego Duha; jer slovo ubija, a Duh oživljuje. (2 Kor 4.6).

4. Oproštenje grijeha. Je’l to neka formula koja se izriče na ispovijedi? Svakako to nije isključeno i često je potrebno, ali, da budem dosljedan svom razumijevanju grijeha, riječ je više o mijenjaju uvjeta u kojima se čovjek nalazi kao rob. Grijeh je više stanje nego čin. Stanje otuđenosti od Boga iz kojeg proizlaze zli čini. O ovome bi Crkva svakog naraštaja morala više i dosljednije misliti kako bi na konkretne načine mogla biti instrument Božjeg djelovanja u oslobađanju čovjeka u promjenjivim okolnostima ljudske egzistencije…

Jesmo li nasjeli na priču o ‘privatnoj vjeri’? Postavlja li taj svijet zapreke Isusovim sljedbenicima u njihovu naviještanju Radosne vijesti? Danas: sekularnost -> ‘vaša vjera je vaša privatna stvar’. Ma da? Svaki se nagovještaj navještaja pokušava ušutkati (vidi: slučaj Boras- novoizabrani rektor Zagrebačkog sveučilišta). I prvim su apostolima, u krajnje religioznom društvu vlasti zabranjivale govoriti: ‘Dozvavši apostole, išibaše ih i zapovjediše im da ne govore u ime Isusovo.’ (Djela 5.40). Je’l ih to zaustavilo?  I danas je na mnogim mjestima u svijetu pod prijetnjom smrti zabranjeno javno svjedočiti svoju vjeru. Drugdje se umijesto prijetnja događa poruga. Da su kroz povijest naši prethodnici bili poslušniji čovjeku nego Bogu, kako su rekli uhićeni apostoli, bi li danas bilo vjere?

Želi li svijet čuti poruku? Na početku svog evanđelja Ivan komentira i kaže da je ‘svijet više volio tamu nego svjetlo jer su mu dijela bila zla’. Ništa se nije promijenilo. Evanđelje nikad nije bilo dobrodošlo. Ali, kako Bog zbog toga nije odustao ni Crkva ne bi trebala odustati od svjedočenja onoga za što je uvjerena da je put života.

Audio link nalazi se ovdje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s