Cvjetnica je veliki nesporazum

Cvjetnica, koju danas svetkujemo je zapravo jedan veliki nesporazum. O kakvom je nesporazumu riječ? Što se dogodilo onog dana kojega danas slavimo kao Cvjetnicu?

Isus dolazi iz Jerihona, iz Zakejeve kuće. Da bi došao do Jeruzalema mora se popeti dobrih 1000 metara. Morao je proći kroz Betaniju i Betfagu. Prije no što je sišao u dolinu, s koje se preko Lavljih  vrata uspeo u Jeruzalem, dogodilo se ono što danas svetkujemo kao blagdan Cvjetnice. Pred njim je mnoštvo razastrlo tepih od palminih grana. Dogodilo se to na Maslinskoj gori dok još Jeruzalem nije bio na vidiku.

1. Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe. Tekst u Lukinu evanđelju kaže da je Isus trijumfalno ispraćen sa sela, a ne dočekan u gradu. Tek nakon što je prošao preko palminih listova, Isus ugleda Jeruzalem. Matej bilježi da se ‘Jeruzalem uskomešao’. Nije tu bilo ushita već čuđenje i zabrinutost. Jeruzalem je grad koji drži do svog dostojanstva i ne dopušta da ga samozvani rabin bez teološke naobrazbe iz provincije provocira svojim naukom i ruši sve ono što su mukotrpno stojećima gradili. Grad je ohol. Grad je sam sebi dostatan. Grad ne prima poduku. On je spreman podučavati.

2. Učenici pak očekuju da se ono što je Isus naučavao sad konačno i ostvari. Žele revoluciju. Valja konačno promijeniti svijet. Pristaše imaš. Idemo na Jeruzalem. Osvojiti ga, svrgnuti tirane i zakraljiti te.

I onda iznenađenje. Isus, nakon sve te silne buke, razgleda Hram i vrati se u Betaniju na spavanje. ‘Ne’š ti revolucionara’, sad kad je trebalo povesti mase, on ide na spavanje. Još jedan filozof koji bi tumačio svijet umjesto da ga mijenja. Isus je tako razočarao i učenike.

Sad dolazimo do klučnog pitanja: Zašto je uopće došao? Zašto toliko buke ni za što? Što nama znači taj događaj koji je u konačnici sve razočarao?

Okupljeno je mnoštvo klicalo: ‘Mir na nebu, i slava na visinama!’ (Lk 19.38), a anđeli kod njegova rođenja: ‘Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim’ (Lk: 2.14).

Mir na nebu i na zemlji. Kad nema mira ne zemlji, nema ga ni na nebu. Ne može biti ne-mir na zemlji, a da na nebu, u nametnutoj samoizolaciji, vlada mir. Bog je nemiran koliko i čovjek dok u svem stvorenju ne zavlada mir, Božji Šalom.

Isus ulazi u Jeruzalem kao mirotvorac. Na svoj način. Neprepoznat. Jeruzalemu se dogodila prilika mira, koju nije iskoristio. Zato Isus plače, tužan zato što čovjek ostaje čvrsto uz naučene obrasce ponašanja. Uz uvjerenje da će jedno kraljevstvo koje svrgne drugo donijeti mir.

Što to promiče očima promatrača? Što to nisu vidjeli ni na Cvjetnu nedjelju, ali ni na Veliki Petak? Nisu vidjeli da je Božji način donošenja mira dijametralno suprotan čovjekovom. Božje spasenje dolazi po malom, skromnom, neuglednom i bez sile. Do toga dolaze samo oni koji su spremni preživjeti razočaranje onim Isusom koji je naša projekcija. Jer tek kad se razočaramo u svoje projekcije dolazimo na plodno tlo prave spoznaje. Najgore je ustrajati u svojim očekivanjima jer sljedeći je korak: ‘Raspni ga!’ Isus naprosto nema namjeru ispunjavati nečija očekivanja, jer je on Gospodar. Čak ni on, kao čovjek, nema ovlasti tu na zemlji uspostavljati Kraljevstvo Božje. To je dano samo Ocu, sam je to rekao. Zato je otišao spavat kad su svi pomislili da je konačno došlo Davidovo kraljevstvo. Koliki neuspjeli pokušaji tijekom povijesti da se materijalizira Isusov nauk u sustavu kraljevstava ovoga svijeta. I svi su završavali tragično. Jedino kad je Crkva bila nalik svom Učitelju bila je sol i svjetlo. Kad je stekla moć i bogatstvo postala je sablazan.

Neka nas današnji dan podsjeti na to da je malo, prezreno, odbačeno, slabo ovoga svijeta zapravo najmoćnije sredstvo u Božjem spasenjskom planu za ovaj svijet. Ne kaže li to Pismo: ‘Slabe svijeta izabra Bog da posrami jake’ (1 Kor 1.28).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s