Boriti se drugačije

Zatvorite oči i ‘ugledajte’ svog neprijatelja. Osobu koja vam je u životu nanijela zlo. Zadržite sliku na umu dok razmišljamo o današnjem evanđeoskom odjeljku

»Čuli ste da je rečeno: ‘Oko za oko’, i, ‘zub za zub.’ A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu. Nego udari li te tko po tvom desnom obrazu, okreni mu i drugi. I ako se tko hoće parničiti s tobom da se domogne tvoje donje haljine, ostavi mu i ogrtač. Ako li te tko primora jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe ište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš.«

»Čuli ste da je rečeno: ‘Ljubi bližnjega svojega, a mrzi svoga neprijatelja.’ A ja vam kažem: ‘Ljubite svoje neprijatelje i molite za one koji vas progone kako biste postali sinovi Oca svojega koji je na nebesima; jer On čini da njegovo sunce izlazi nad zlima i dobrima, i da kiša pada pravednima i nepravednima. Jer ako ljubite one koji ljube vas, kakvu li plaću imate? Ne čine li tako i carinici? I ako pozdravljate samo svoju braću, što posebno činite? Ne čine li tako i pogani? Budite dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski!’«                      Matej 5. 38-48

Znači li ‘ne opiranje Zlome’ da se od borbe odustaje? Da se svijet ‘koji leži u vlasti Zloga’ prepušta njegovoj sudbini? Da se ne opiranjem Zlome širom otvara vrata njegove zločinačke nakane?

Vraćanje istom mjerom i istim oružjem ni malo ne pridonosi pobjedi nad zlom i Zlim. Naprotiv spirala zla se samo pojačava. ‘Ne opiranje’ se zato ne treba razumjeti kao zatvaranje oči pred zlom već kao odluka da se na nasilje ne uzvraća silom i jačim nasiljem, već upravo okretanjem drugog obraza, ustupanjem haljine, hodanjem druge milje. Moje mi iskustvo govori da kad sam na nasilje uzvraćao istom ili jačom mjerom i istim sredstvima da se, dugoročno, stvar samo pogoršavala.

Zlo nema u sebi kreativnog potencijala iako je beskrajno kreativno u nanošenju boli i smrti.

‘Savršeni kao Otac’ – cjeloviti, neselektivni u ljubavi prema ljudima. Za mržnju prema neprijateljima svaka kultura ima razumijevanja i opravdanja. Pa i ovo: ‘Čuli ste da je rečeno, ljubi bližnjega svojega, a mrzi neprijatelja’ je rabinski dodatak starozavjetnoj zapovijedi u kojoj se traži ljubav prema bližnjemu, ali ne i mržnja prema neprijatelju. Nećemo i ne možemo ljubiti neprijatelja zato što je simpatičan, dobar i drag, već zato što je čovjek. Bog je neselektivan u svojoj ljubavi prema čovjeku i zato daje da sunce izlazi svima i da kiša pada svima.

Što nas uči Kristov križ kao mjesto Božje pobjede?

–  Dobrovoljno se predaje na smrt
– Nije dozvao legije svojih anđela da ga brane u sukobu
– Vrijeđan nije zauzvrat vrijeđao

Leđa podmetnuh onima što me
udarahu,
a obraze onima što mi bradu
čupahu,
i lica svojeg ne zaklonih
od uvreda ni od pljuvanja.
Gospod mi Jahve pomaže,
zato se neću smesti.
Zato učinih svoj obraz k’o kremen
i znam da se neću postidjeti.

Izaija 50.6-7

Raspeti pred sobom vidi gomilu koja se naslađuje njegovoj smrti. Vidi i čuje one koji su ga u smrt poslali (glavari svećenički, pismoznanci i starješine) kako se izruguju: ‘Druge je spasio, a sebe ne može spasiti’ (Mt27.47ss). Za njih moli: ‘Oče oprosti im jer ne znaju što čine’.

Koga si ti ‘ugledao’ kao neprijatelja? Osjećaš li možda da ti se onaj koji te ‘razapeo’ još i izruguje? Da mu nije dosta tvoje trpljenje već ima potrebu dotući te podcjenjivanjem i izrugivanjem? Hoćeš li biti cjelovit, savršen i nepristran kao Otac? Počni moliti i blagoslivljati za tu osobu. Možda na početku i preko volje, čak i nasuprot svojoj volji. Izrekni ime osobe koja te povrijedila i blagoslovi je. Možda to neće biti lako, možda će tražiti enormni napor volje, ali to je put pobjede nad zlom i Zlim. Tada ćeš, kako reče Isus, postati sin / kći nebeskog Oca.

Jedino Duh Sveti po Riječi (u njezinoj mnogostrukosti) donosi život novoga stvorenja.

Audio verzija nalazi se ovdje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s