Ime i etiketa

Glavni tekst ovogodišnje molitvene osmine za jedinstvo kršćana je onaj iz 1. poslanice Korinćanima 1.1-17. Mlada zajednica koju je sam Apostol osnovao nije bila lišena ni jednog problema koji imamo i mi danas: podijeljenost po svim koordinatama: Jedni su govorili da su Apolonovi, drugi Pavlovi, treći Petrovi, četvrti Kristovi. Da bi slika bila potpunija tome treba dodati i zbrku i podijele oko duhovnih darova, spolne neurednosti, kaotičnog blagovanja Euharistije…

Članovi jedne zajednice su se međusobno prepoznavali po etiketama koje su si međusobno nadijevali. Etikete se stavljaju na proizvode. Imena se nadijevaju ljudima. Imenovanje upućuje na poštivanje, etiketiranje ukazuje na iskorištavanje. Valja nam uznastojati da, dok se spominjemo jedni drugih, ne činimo to etiketiranjem, već imenovanjem. Kako znati kad imenujemo, a kad etiketiramo? Po nakani: želimo li zagrliti i prihvatiti bližnjega u sebedarju ili ga iskoristiti kao teglu ajvara za svoje sebične ciljeve?

2 misli o “Ime i etiketa”

  1. Možda ćemo se više primicati ljubavi kad njihova crkva bude sve više moja.
    Samo pitam se koliko želim da neka (druga ili baš određena) zajednica bude sve više moja.
    Neka nam Bog bude milostiv.
    Hvala za Tvoje razmišljanje.

  2. Interesira me pogled prema Stvoritelju. On je sastavnica svih naših stramputica, nejasnoća, u Njemu i po Njemu postajemo jedno braća i sestre. Hvala Gospodinu jer ga ne možemo privatizirati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s