Fašizam ante portas

Ako je u Hrvatskoj zaista riječ o fašizaciji društva onda je Matija Babić u pravu postavivši na Index portal stiliziranu svastiku na hrvatsku zastavu i porukom nakon obavijesnog razgovora u policiji da je manje zlo upozoriti na fašizam od fašizma samoga. Ali što ako rečeno ne odgovara stvarnosti ili pak ‘fašizam’ prijeti s neke druge, a ne sa strane s koje upozorovatelji očekuju?

Ovih se dana, u predreferendumsko, ali nažalost i u postreferendumsko vrijeme olako vuku paralele s nekim prošlim vremenima. Tako čujemo, čak i od uvaženih autora, da je i Hitler došao na vlast demokratskim putem, referendumom čak, i povezano s tim da bi Isus bez sumnje marširao zajedno LGBT osobama u njihovom maršu, za kako kažu, ostvarenje njihovih prava. Kao da iz svakog referenduma Hitler viri ili da svaki referendum uvodi fašizam.

Potonje, baš kao ni prvo, nije lako jednoznačno ustvrditi iz više razloga. Prvo, i svakako najvažnije je to što svjetonazor Isusova vremena nikako i u nikojem obliku (kao što je kod ortodoksnih Židova još i danas) nije odobravao homoseksualizam, pa shodno tome i marširanje s njima nije samorazumljivo. Ne kažem da ne bi, ukoliko je zaista riječ o protestu protiv diskriminacije, ali to nije samorazumljivo i površno dokazivo. Drugo, pod utjecajem tehnologije, mobilnosti i medija (TMM) današnja se društva jako brzo mijenjaju. Ne kažem napreduju, jer kad kažemo ‘napredak’ to obično povezujemo s pozitivnim vrijednostima, što je još jedan od mitova suvremenog društva. Ali, je li svaka promjena ujedno i napredak? Jesu li promjene u njemačkom i talijanskom društvu 30’tih godina bile napredak, kad već govorimo o fašizmu? Svakako, ono mnoštvo koje je uzdignutom desnicom pozdravljalo Fuhrera i klicalo Duceu, bilo je uvjereno da je tako. Tako ni ono što mi danas vidimo kao napredak, ne mora to nužno i biti. To se može znati tek post festum.

Te brze mijene koje vidimo oko sebe nam ne daju za pravo olako povući paralele s prošlim društvenim ustrojstvima i to najčešće zato što nas u trenutku povuku emocije kad se ne poklope naša očekivanja i želje sa stvarnošću oko nas, pa neistomišljenike proglašavamo fašistima koji mrze sve koji su drugačiji. Ne možemo olako povlačiti paralele i zbog činjenice da se povijest nikad ne ponavlja u istom obliku. Nije li nam to nedavna povijest fašizma i komunizma kao totalitarnih sustava pokazala? Fašizam, nacizam ili neka druga verzija totalitarizma 30-tih godina bili su samo generalna proba za komunistički totalitarizam koji je zbog ideoloških razloga pobio figurativno i stvarno Čovjeka, ostavivši iza sebe bezimene i nijeme žrtve gulaga.

Fašizam je, vjerojatno je malo onih koji bi to osporili, zlo. Veliko zlo. I zato toliko medijsko zazivanje fašizma čak i tamo gdje ga nema, ne može proći bez posljedica. Vrag se uvijek odaziva. I ako nam se dogodi fašizam u nekoj svojoj goroj formi od one koja se u povijesti manifestirala, moglo bi se dogoditi da dođe baš po onima koji ga tako usrdno i ustrajno zazivaju. Jer fašizam se uvijek pokazuje kao novum. Nije, dakako, svaki novum i fašizam, ali je svaki fašizam ujedno i novum. Fašizam zatvara usta Čovjeku. Fašizam dokida Čovjeka. I nije li se baš to htjelo pred referendum? Zabraniti izjašnjavanje. Ili ga barem izrugati.

Ne, neće fašizam doći po prozivanima (jer oni imaju ono već viđeno), već vjerojatnije po prozivačima. Po onima koji ga zazivaju. Najbolji dokaz da fašizma kao vladajuće ideologije u Hrvatskoj nema je naprosto ‘duboka ideološka podijeljenost hrvatskoga društva’, kako slušamo ovih dana. Fašizam ne poznaje podjele. On je totalitaran. U njemu svi kliču isto jednome vođi. Nema sumnje da će naša civilizacija skončati u nekom obliku totalitarizma, ali to neće biti ni hitlerovski ni musolinijevski tip fašizma. A još je manje vjerojatno da će takav globalni totalitarizam preko tog novuma uvesti mala Hrvatska. Ma kako ekstremističke skupine jake bile. On će dobiti sasvim nove i neočekivane forme. A da bi se njih prepoznalo treba imati neke druge naočale od onih koje su na nosu bukačima koji viču: fašizam, klerofašizam, mržnja, netolerancija.

Fašizam je postao tako staromodan. A traži se moderno i napredno. Hoće li to Čovjek dočekati?

Jedna misao o “Fašizam ante portas”

  1. ” Vrag se uvijek odaziva.” dovoljno bi bilo istaknuti ovu misao iz teksta. Autori jedinstva na silu, još uvijek misle da čovjek sve može domisliti i ništa mu ne stoji na putu čovjek je sve-moguć. U Novom zavjetu imamo četiri Evanđelja i na različit način slave isti cilj, Sve mogućeg Boga i to čine iz SLOBODE. Ta čestitost se nudi a ne nameće ona je osobni odabir.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s