Uvjet nasljedovanja

Učitelj je često i mnogo govorio o tome što očekuje od onih koji su ga se nakanili slijediti. Reče im uvjete:

– Jednostavan životni stil
– Kraljevstvo Božje kao cilj i vrhunska vrijednost
– Fokusiranost na cilj i ustrajnost                                               (Luka 9.57-62)

U čitanju 23. nedjelje kroz godinu (Luka 14.25-33) nalazimo zadivljeno mnoštvo koje ga slijedi. On sam time nije impresioniran pa pred njih stavlja uvjet koji odbija: Traži da njega pretpostave svim osobama, materijalnom i nematerijalnom imetku – da se odreknu svega. Da uzmu svoj križ, da budu spremni umrijeti, tj. odustati od nebitnoga kako bi se dobilo vrijedno.

Što posjedujem? (ljudi, materijalno blago, nematerijalne vrijednosti (uspjeh, ugled, karijera…) ) Kako prepoznati ono za što mislim da je moje, da posjedujem, ono što mi je najviša vrijednost? Mislim, prilično lako. Što u meni izazove ljutnju, što me povrijedi kad mi netko dotakne? Isus je, primjerice, burno reagirao kad je vidio kako su od doma molitve (Hrama) napravili ‘banku’, ‘poduzetnički inkubator’, mjesto biznisa. Za nj je to mjesto bilo susretište s Ocem, a za njih mjesto gdje se vrti i zarađuje dobar novac.

Često su mnogi pred tako radikalnim zahtjevima ustuknuli i okrenuli se od njega. Što on čini da povrati mnštvo koje se krene razilaziti? Ništa. Ne potiče. Ne gura. Ne nagovara. Ne ohrabruje. Sam je rekao: riječ je sjeme, a sjemenu treba vremena da proklije. Skoro kao da je više tjerao ljude od sebe no što ih je ohrabrivao da ga slijede. Nikad nije trčao za ljudima. Nikad spuštao kriterij.

Što se desilo na Pedesetnicu – danu ‘rođenja Crkve’? Tisuće prigrliše Put. Kako i zašto? Naizgled zato što je Petar propovijedao. Riječ je sjeme. Bez Isusove riječi koja je nicala u srcima ljudi, ništa se ne bi dogodilo. Riječi treba vremena da proklija, da donese roda. I iskustvo nas uči: ljudima treba vremena da se Riječ ukorijeni i počne rasti…

Oko Učitelja su bili ‘krugovi učenika’: mnoštvo – 72-ica – 12-orica – trojica – Ivan na Isusovom ramenu. Isus nije poticao sljedbenike na brzoplete odluke. Zato nam, ako smo ‘čuli Riječ srcem’, valja sjesti, proračunati (kao graditelj i kralj iz prispodobe) i odlučiti: iz mnoštva se izdvojiti i napredovati prema središtu kruga – do Isusa sama – do utjelovljenja Božjega kraljevstva.

Audio verzija se nalazi ovdje. (30′).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s