‘O lijepa, o draga, o slatka slobodo!’

Psalam osamdest prvi, koji su Izraelci čitali o Blagdanu sjenica, sjećajući se svog puta kroz pustinju i boravka pod šatorima, Božja je tužbalica nad nevjernim narodom. Nalog koji su dobili pri Izlasku glasio je: ‘Slavite Boga’, a oni to preokrenuše u mrmljanje protiv njega ne vjerujući da je onaj koji im je omogućio Izalazak ujedno u stanju brinuti za kruh i vodu. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Današnje sjenice u okolici Jeruzalema

Izraelci nisu bili robovi u Egiptu po tome što su morali naporno raditi, već po tome što nisu mogli otići u pustinju pokloniti se svome Bogu. Mi nismo bili u Egiptu, nemamo blagdan sjenice kad bismo se toga prisjećali. Što imamo? Čovjek nije rob grijeha po tome što čini neka grešna djela već po tome što se nalazi u stanju otuđenosti od Boga, nepomirenosti s njim – ne može mu se pokloniti. Najava Isusova rođenja i njegove misije: ‘On će osloboditi narod svoj od grijeha njegova’ – Matej 1.21 Danas imamo svoj ‘Blagdan sjenica’ – Gospodnju večeru. Ona je sjećanje (ne samo) na djelo oslobođenja – križ. Sjećamo se danas svi mi koji smo doživjeli pomirenje s Bogom tog dana, tog vremena kad smo se Bog obratili s njim pomirili i započeli novi život: hod u slobodu.

Čežnja za slobodom nam izgleda samorazumljiva: čini se da o tome ne treba trošiti riječi. Podrazumijeva se da svaki čovjek čezne za slobodom. No, priča o Izraelu u pustinji nipošto ne potvrđuje taj stav: ‘Što će nam sloboda kad nemamo vode i kruha? Znamo: Ne živi čovjek samo od kruha, već o Riječi. Ali ta riječ o slobodi je govor nepoznatim jezikom /7. stih/. Kako se najbolje uči ‘novi jezik? U sredini koja ga govori. Jezik slobode valja učiti dok smo živi. Nikad ga do kraja nećemo naučiti. Gdje naći tu sredinu?

Hrana je jaka slika ovoga psalma: U nevolji ste, tlače vas, žedni ste i gladni jer ne idete mojim putovima, kaže Gospod. U čemu se sastoje ti putovi? Mogli bismo reći: u pridržavanju Zakona. Sam Isus kaže da je sav Zakon sadržan u nalogu: ljubite, a ovdje im Bog prigovara: ‘klanjate se lažnim bogovima koji vas nisu oslobodili. Jahve vas je iz Egipta izveo, vodio vas je kroz pustinju – neposredno (stup oblaka i ognja) – obuća i odjeća vam se nije raspala, imali ste vode i kruha.’ Nije neshvatljiva njihova reakcija: kad se djeci i stoci nema što dati piti tada je pobuna protiv čovjeka koji je personifikacija Izlaska – Mojsija – sasvim očekivana. Kako vjerovati da će se Bog pobrinuti za njihove potrebe kad je sve oko njih, do kud im oko seže, pustinja? Hod u slobodu je sve teži što smo zreliji. Iako Izlazak izgleda kao ‘čudo neviđeno’ ono što je slijedilo bilo je još veće. Dobro je da nam Bog unaprijed ne kazuje što nas čeka…

Je’l klanjanje Jahvi jamstvo slobode? Može li čovjek biti slobodan dok ima bilo koga ‘nad glavom’? To će biti jedna od glavnih primjedbi ateizma: nema slobode za čovjeka dok mora služiti Bogu. I opet je odgovor nas kršćana tj. sljedbenika nauka i djela Isusa Krista odgovor isti: u Isusu, Sluzi Jahvinom, vidimo što znači služiti Bogu koji voli čovjeka. Služiti na jeziku ovoga svijeta znači biti potlačen, ograničen, neslobodan. Na tom ‘nepoznatom jeziku’ služiti Bogu živome, znači biti slobodan čovjek, baš kakav je bio Isus. 

Audio verzija nalazi se ovdje.

Jedna misao o “‘O lijepa, o draga, o slatka slobodo!’”

 1. OKOVI SU KRILA DA SE BRŽE LETI
  Kad smo već kod pjesnika naše burne Hrvatske povjesti evo stihova iz pjesme Silvija Strahimira Kranjčevića

  – Tiranima –

  ……..Svezaste nam dušu – bar ste tako htjeli
  – Mislili ste srcu srca otet pravo.

  Ne ludujte, ljudi, – tko slobodu želi,
  Željet će ju makar gladom očajavo!
  A kad roblje kipi, tad ne znade straha:
  Sputana je miso slobodnijeg maha!
  ……………………………

  Svezat će te jednog dana koračaje,
  Ali sputan korak za tri druga vrijedi.
  Dok čovjeka bude, ljudstvo neće mrijeti;
  OKOVI SU KRILA DA SE BRŽE LETI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s