Od ideje do ideologije

Neko je vrijeme ‘moć pozitivnog mišljenja’ bila ‘in’. A onda se pojavila i kritika takvog stava u kojemu nije bilo dopušteno izricati tzv. negativne misli, tvrdeći da je i to postala svojevrsna ideologija.

Po kojem to mehanizmu neka ideja (obično dobra) postane ideologija (najčešće zla)? Redak iz Filipljanima 4. 8,9 možemo razumjeti kao ‘školu pozitivnog mišljenja’.  Pismo stavlja veliki naglasak na ‘pozitivu’, ali ne zatvara oči pred zlom i o njemu se jasno određuje. I tu je ključ: ideologija je sve ono što je jednostrano, ono što ne uzima u obzir da je životna priča (pojedinca i društva) uvijek šira od osnovne ideje. Kad ideja počne tražiti da se cijeli svijet prilagodi njoj, u tom času ona postaje ideologija. Ona postane ona sila koja smlavi čovjeka, jer mu ne dopušta njegovo očovječenje već ga tjera da se prilagodi njoj, ukalupljuje ga. Ideja se tog trenutka pretvara u ideologiju.

Je li Isus ideja ili ideologija? Čini mi se oboje jer čovjek tako hoće. On sam je ideja jer se sam daje na smrt i time dokida kako posredništvo tako i ideologiziranje svoje priče. On je, kaže Pismo, jednom zauvijek posredovao i time otvorio svakom čovjeku put Ocu. Nema drugih koji bi to trebali činiti danas. Sam se Krist time nije okoristio nego se sam svega lišio. Time je dokinuo i posredništvo kao takvo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s