‘Biti budan i sanjati’

San i smrt su bliski. Spavač kao i mrtvac nije svjestan svoje okoline i ne sudjeluje u fizičkoj realnosti. Strah od smrti zna se reflektirati i kao strah od spavanja. Naša kultura je kultura straha (http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Furedi). Svoju manifestaciju sve više očituje u tzv. noćnom životu. Nema više spokoja i odmora (Velika jabuka – grad koji ne spava). Ne spavati jer se time približavamo smrti. Probdijeti noć pa kao zombiji poći na počinak s izlaskom sunca. Nadajući da će sunce biti dovoljno jako da otjera sjenu smrti. A za noć su pridržani preglasna glazba, stroboskopi, light-show…

Dan je za laufanje, noć je za spavanje.

5 misli o “‘Biti budan i sanjati’”

 1. Čitala sam negdje kako muslimani imaju određenu molitvu odmah nakon buđenja , kojom zahvaljuju Bogu što im je vratio dušu , jer vjeruju da prilikom spavanja Allah uzima čovjeku dušu i vraća je odmorenu i okrepljenu .
  Kako li je lijepo i smirujuće zaspasti pod zvijezdama ljetnog neba kad smo se prije toga s djecom obratili Bogu. Evo jedne kratke dječje molitve: ” Hvaljen budi Isuse oprosti mi pogreške ja te ljubim srcem svim kad sam budan i kad spim .”
  Djeca se inače boje smrti ali nikada spavanja.

  1. Ima jedna molitva koja mi je uvijek pomogla zaspati , ako nikako drugačije nisam mogla. Spominje se kao hvalospjev Serafina u Izaija 6, 3 i u
   Otkrivenju 4,8 I svako od četiri bića imaše po šest krila, i bijahu naokolo izvana i unutra puna očiju, i pjevala su bez odmora dan i noć; “Svet, svet, svet Gospodin Bog Svemoćni, koji bijaše, i koji jest, i koji će doći.”

   1. Evo linka jedne izuzetno lijepe izvedbe skladbe Svet,svet ,svet (Yeshua Kadsh ) Koja mi uvijek smiruje dušu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s