Šutnja kao jedan od elemenata duhovnih vježbi

Za očekivati je da suvremena sredstva komunikacije poboljšaju komunikaciju. No, upravo su ta sredstva među najodgovornijima za prekid istinske komunikacije među ljudima. Ta sredstva stvaraju silnu, zaglušujuću buku, ali ne pridonose boljoj  komunikaciji. I one Pavlove riječi da “je naša borba protiv zlih duhova koji borave u nebeskim prostorima” (Ef 6.12) možemo razumjeti kao “buku u eteru” zbog koje ne čujemo “glas odozgo.” Zato se danas šutnja pojavljuje kao sine qua non duhovnog života i napretka. Svjesna šutnja. Izborena šutnja. Šutnja koja nije nedostatak riječi, već odricanje od riječi. Od ispraznog brbljanja. Kako čuti Božji glas, ako mi ne ušutimo? Ako ne zaustavimo bujicu bespotrebnih riječi i nepotrebne buke kojima smo svakoga dana izloženi i koju sami stvaramo?

Svakako je šutnja najučinkovitija u ono doba dana kad naše duše još nisu uznemirene obvezama i brigama dana. Za neke je to rano jutro dok tišina još nije narušena bukom dana. Pripraviti nam se treba za to. Prečesto na  Božju šutnju reagiramo pobunom, jer on ‘mora govoriti’. Ali ponekad on baš odabire šutnju. Nakon šutnje riječi su daleko jače. Vjerujemo li mu da on najbolje zna zašto je za nas najbolje da provedemo te trenutke ne “gori” u osami? Što više poniremo u sebe, ostajemo sa sve manje pitanja. Kao da se sva pitanja sažimlju u jedno. Koje? Koje je tvoje jedno pitanje na koje tražiš odgovor? Tišina oko tebe postaje opipljiva. I u toj tišini odzvanja samo jedno pitanje. Čuj svoje srce kako postavlja to pitanje. Zbog buke oko sebe i u sebi možda to pitanje nikad nisi tako jasno čuo kao sada. Na to tvoje pitanje Isus ti želi ponuditi odgovor. Možda ne odmah. Možda ček ni danas ne. Strpi se. Ne brzaj. U njegovo će vrijeme doći odgovor. Najprije izbistri pitanje. Sva je vječnost tvoja, ne žuri. Odgovor prepusti njemu. On ti nudi ove trenutke tišine kako bi mogao čuti glas svoga srca. Onda ćeš čuti i njegov glas.

Kod mnogih postoji predrasuda o vrijednosti i potrebi tišine? Misle da je to uzaludno traćenje vremena jer ima tako puno posla koje treba obaviti. Aktivnost je  važna, rezultati rada su važni. Bez sumnje naš će nas Gospodar mjeriti i po onome što smo učinili za druge. Ali neće bez nagrade ostati ni ono što smo učinili na sebi. Isus je jednoć pozvao trojicu učenika u osamu kako bi u tim dragocjenim trenucima osame prepoznali njega u jednom novom svjetlu. Trenuci osame su trenuci susretanja njega i sebe. No, ni takvo izvanredno duhovno iskustvo nije tu trojicu do temelja izmijenilo. Oni su i dalje imali svoje duhovne uspone i padove. Ni jedno iskustvo u našem životu, ma kako bilo izvanredno nije odlučujuće u našem duhovnom uzrastu. Ono se događa cijeli život. Šutnja nije lagana. Ona izaziva nelagodu. Svaka ‘rupa’ u radio programu se smatra greškom. Između dviju pjesama ne smije biti praznine, šutnje. Tonski tehničar mora tako ‘miksati’ stvari da se prijelaz s jedne pjesme u drugu ne smije čuti. Uvijek se mora nešto događati. Uvijek eterom mora brujati ili glas spikera ili glazba.

Na početku molitve šutnje, dok ne prihvatimo šutnju kao ravnopravnog partnera našemu govoru, ona izaziva nelagodu. Osjećamo se kao da gubimo vrijeme, a toliko je posla koji je za to vrijeme mogao biti napravljen. Budući se ništa ne događa naš um počinje tražiti događaje u sebi samome. Nikad više misli od trenutka kad odlučimo da ćemo svoje vrijeme posvetiti molitvi šutnje. I neće se biti lako othrvati mislima koje navaljuju. Ali nije nemoguće kontrolirati ih. Posvijestimo sebi da je vrijeme koje smo si odredili vrijeme rezervirano za nas. Nitko i ništa u tom trenutku nije važnij(i)e od nas. Šutnja je dobra. Tišina je odlična. Odbijamo u tim trenucima rješavati svoje i tuđe probleme. Ta tu smo zato da čujemo glas vječnosti. Rješenja problema dolaze kasnije kad se stvari poslože u duši.

(Izvadak iz šireg teksta o duhovnim vježbama) 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s