Poruka Došašća

Vrijeme Došašća je vrijeme priprave za ono što dolazi. Kristovi sljedbenici znaju: ne dolazi smak svijeta, već Uskrsli Gospodin. U očekivanju ključnu ulogu ima nada. Ako ona umre nastupa beznađe, očaj, depresija i smrt. Vrijeme Došašća želi u nama probuditi tu nadu. Želi nam pomoći da podignemo svoje poglede s muke i beznađa ovoga svijeta, ponad brda jer ‘odozgo’ nam dolazi pomoć.

Ispunilo se vrijeme, Kraljevstvo Božje je blizu, obratite se i vjerujte Evanđelju.

Ispunilo se vrijeme
Vrijeme i prostor odrednice su ljudske egzistencije. Bog je gospodar neba i zemlje, no čovjek prebiva u granicama vremena i prostora. Budući da je Bog uvijek i svuda prisutan možemo ga tražiti i naći. I tu je paradoks: ne možemo ga naći vlastitim trudom, ali ga nećemo naći ako se ne potrudimo. Vrijeme se za ljudsko biće ispuni kad Riječ života čuje srcem. Često punini vremena prethode mnoge mučne godine, ali sunce uvijek grane onima koji ga iščekuju.

Kraljevstvo Božje je blizu
Svo je stvorenje obuhvaćeno božanskom stvarnošću. Božje kraljevstvo nije omeđeno ljudskim granicama. Kad Isus kaže da je KB blizu, on zapravo kaže: ‘Bog nam je blizak’. Njegova naklonost, ljubav i strpljivost. U jednom je trenutku ono postalo vidljivo, manifestiralo se u osobi Isusa Krista: ‘tko je vidio mene, vidio je i Oca!’ Isusovim odlaskom ono nije nestalo. Po Duhu Svetome trajno ostaje prisutno u nama i među nama. ‘Jer KB nije jelo i piće, nego pravednost mir, i radost u Duhu Svetome. , tj. KB nije nešto opipljivo, vidljivo očima. Ali ga se prepoznaje tamo gdje su njegove kvalitete: pravednost, mir i radost.

Obratite se
Lingvistički je jasno: obratiti se znači okrenuti se u drugome smjeru. Ali duhovno? Što to znači? Obratiti se znači postati sudionikom i svjedokom stvarnosti novoga stvorenja.
Kako se možemo obratiti? Kako čovjek može diplomirati? Mora se odlučiti za studij i u njemu ustrajati. Student uči, no fakultet je taj koji daje znanje i diplomu. Tako i čovjek traži, a Bog daje spoznaju. Želimo li spoznati Boga? Zato najprije odluka da ćemo po bilo koju cijenu ustrajati u traganju. Da nam je to važno, najvažnije. Ustrajno molimo, napajamo se Riječju Božjom, ne odustajemo dok se ne dogodi susret snjim. Svaki tragač na kraju nalazi.

Vjerujte Evanđelju
Vjerovati Evanđelju ne znači naučiti neke formule, već je to prije svega stvar povjerenja. Evanđelje je Radosna vijest da Bog voli čovjeka. Da ga prihvaća. Da je za nj dao Sina svoga. Iskustvo nas uči da je dobro biti nepovjerljiv prema svemu. Biti skeptičan i često ciničan. No, vjerovati Evanđelju znači, nakon obraćenja, rasti u povjerenju u Boga kao dobrog oca. Takvo povjerenje oslobađa od tjeskobne brige, depresije i smrti.

Vrijeme Došašća budi u nama baš tu nadu: Bog nas voli i dolazi da spasi nas.

2 misli o “Poruka Došašća”

  1. Sviđa mi se ovaj tekst, samo me zanima je li onda po Vama vjera rezultat obraćenja ili preduvjet za njega, ili je pak jedno i drugo?

    1. U nekom temeljnom obliku vjera je dakako preduvjet obraćenja jer kako kaže Pismo: A bez vjere nemoguće je omiljeti Bogu jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže (Heb 11.6). Ali onda tu dolazi teološka rasprava je li vjera neodupirivi Božji dar i tako dalje i tako dalje. Kad se obratimo Bogu onda smo ujedno i na početku rasta u vjeri, tj povjerenju. Hodu s Bogom, jednom rječju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s