Ad fontes?

Sam Isus nije ništa zapisao, ništa kodificirao, ništa organizirao. Svaka vidljiva manifestacija njegova nauka kroz povijest je stoga podložna propitivanju i promjenjivosti. Naš uzor ne smije biti rana crkva (kako se često razumije slogan Ad fontes) već nauk o Kraljevstvu Božjemu.

2 misli o “Ad fontes?”

  1. Jako dobro, jer je ideja “Kraljevstva božjega” veća i važnija i starija od novovjekih država, institucija i raznoraznih sekti. I nitko, dakako, nema “monopol” nad tom idejom, koju upravo to čini “nebeskom” te povijesnom. Božje kraljevstvo nikad nije protu-prirodno i protu-razumno. Budući da se ta ideja do danas neokaljana sačuvala u islamu, lamaizmu i konačno na našim prostorima u “banovini Hrvatskoj”, Kraljevstvo je božje “središnja ideja” i nadahnuće, od hrvatskih kraljeva i banova nadalje, koju valja slijediti danas; ban u stvari predstavlja ekvivalent “kralja”. Uzor mogu, dakako, biti baš hrvatski posvećeni “vladari” i “kraljevi”, “kraljevski sinovi i kćeri”, koji se i danas klanjaju jednom Bogu, te koji u svakodnevnom životu manifestiraju vjernost svom narodu i duhovnom autoritetu.

    Pitanje je, ako ćemo tom logikom, podrazumijeva li se tu također današnje “vlasti”, koje uvelike falsificiraju ne samo povijest i crkveni autoritet, nego također i “Kraljevstvo nebesko”, koje dakako praktično podrazumijeva pravedne državne zakone, institucije i poredak. Kršćanstvo, islam i lamaizam ravnopravne su “manifestacije” božjega autoriteta u narodu. Zato te tradicije sve odreda pozivaju, dakako, ne samo na mač i aktivni otpor takvim “vlastima” – nego, također na otpor bilo kojem lažnom autoritetu, dakle sotonizmu.

  2. Kako nije ništa zapisao?
    A što je sa onom situacijom kada su preljubnicu htjeli kamenovati?
    Tada je Isus zapisao nešto u pijesku…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s