Riječ na vjenčanju Tomislava i Sare

Propovijed na vjenčanju Sare Giuliane Grlj i Tomislava Strgara, održanom 8. rujna 2012. u župnoj crkvi u Fužinama. U obredu vjenčanja sudjelovali su pastor Giorgio Grlj i msgr. Dinko Popović. 

Kad smo još 1997. msgr. Dinko Popović i ja započinjali naš zajednički put u Ekumenskom odboru grada Rijeke, nismo mogli pretpostaviti da ćemo danas zajednički sudjelovati i u ovom ekumenskom vjenčanju naše Sare i Tomija.

Nalazim se danas u dvostrukoj ulozi: oca i pastora. Zato ova riječ ne može ne imati tu dvostruku dimenziju. Osobnu i pastoralnu.

Na sprovodima se pokušavamo podsjetiti smisla naših života. Na vjenčanjima, pak, mislimo o temelju  života u dvoje. U oba biblijska čitanja bila je riječ, dakako, o ljubavi. Ljubavi koja je temelj svega. Nažalost ono što oko sebe gledamo često nije ljubav. Ili je riječ o svim mogućim devijacijama ljubavi ili pak o mržnji.

I Tomi i Sara su o ljubavi učili iz svog okruženja. Pitam se jesu li gledajući nas, svoje roditelje, mogli naučiti što je ljubav? Govoreći samo u svoje ime, mislim da Sara nije uvijek mogla u meni prepoznati što znači voljeti. Ostaje mi samo nadati se da ju taj nedostatak neće trajno zapriječiti da i sama nauči voljeti. Ne samo Tomija! Bez prigodničarskog uljepšavanja ali i prekomjerne kritike i ja i Nevenka i Ivo i Ana priznat ćemo: nismo uvijek bili živi svjedoci ljubavi.

U tekstovima koje smo čitali zapažamo dvoje:

1. Usred rasprave o ljubavi apostol Ivan u svojoj prvoj poslanici, domeće: ‘Boga nikad nitko nije vidio.’ Čemu ta tvrdnja? Ta ne raspravlja ovdje o dokazima Božjega postojanja? Očito zato što drži da se Boga može vidjeti, prepoznati tamo gdje vlada ljubav.

2. U pročitanom Evanđelju, pak tri puta ponavlja rječcu ‘kao’. Model Isusove ljubavi prema njegovim učenicima je Očeva ljubav prema Sinu. ‘Kao što je Otac iskazao ljubav prema meni, i ja sam vama iskazao ljubav.’

Poziv je to nama da ljubeći svjedočimo o postojanju živoga Boga i da svoju pozornost usmjerimo na odnos koji je vladao i zauvijek će vladati, između Oca i Sina. Iako u mnogim odnosima među ljudima ne možemo prepoznati Boga na djelu, ne možemo zaključiti da je riječ o ljubavi, Pismo nas poziva da trajno gledamo na odnos Oca i Sina i u tom odnosu prepoznajemo i nadahnjujemo se za ljubav.

Iako nas možda naša dosadašnja iskustva u životu ne ohrabruju na ljubav, onaj tko ustraje u razmatranju odnosa Isusa i njegova Oca, na dobrom je izvoru i smije računati na pomoć i snagu Duha Božjega kako bi moga ispuniti Isusov nalog: ‘Moja je zapovijed: ljubite jedni druge!’

Isus u evanđelju povezuje ljubav i radost. Punina radosnog življenja je, prema Isusu, moguća ako ljubimo. Ravnodušnost, a posebice mržnja vidimo to svuda oko sebe, rađaju nezadovoljstvo, tugu, derpesiju. Zato: ljubimo! Smijemo to! Možemo to!

3 misli o “Riječ na vjenčanju Tomislava i Sare”

  1. Upravo kad nam se čini da smo o ljubavi već sve rekli , ljepota počinje tek onda kad počnemo proživljavati ono što se ne da izreći riječima. Sjećam se onih lijepih ekumenskih izleta brodom , Sara je bila još djevojčica. I dok smo sa zanosom pjevali : « Kriste u tvoje Ime sad smo ovdje svi « Nismo ni slutili da će se sjeme ljubavi Božje
    među nama kršćanima razdijeljenog kršćanstva, željnih zajedništva u Kristu, učvrstiti u srcima naše djece i izrasti u prelijepo plodno stablo zajedničke ljubavi. Velik je Gospodin , divna su djela njegova. Ponekad nam se čini da je sve bilo uzalud a onda nas Gospodin iznenadi plodovima našeg truda . Neka je sretno mladencima , neka je na ponos roditeljima i dobrim dušama svećenika Dinka i Giorgia koji su nas u svojem entuzijazmu započeli voditi putem ekumenskog zajedništva i to svojim životima posvjedočili.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s