Biti zagrljen (i grliti)

Ohrabreni onim što su vidjeli kod Isusa, roditelji mu donose dječicu da ih blagoslovi (Marko 10. 13-16). I odmah problem naravno. Sanitarni kordon ministara njegova kraljevstva staje između njega i malenih. Tako odvajkada mali dobivaju ugled. Braneći šefa i čineći ga nedodirljivim i njima samima raste cijena. Tako nastaju diktatori. Nisu od njega očekivali reakciju. Barem ne takvu: rasrdio se! A srdio bi se uvijek kad bi bi vidio tvrdoću ljudskoga srca, manipulaciju sustava s malim čovjekom. Učitelj ne pristaje na igru moći.

Reče: ‘pustite ih, takvima pripada kraljevstvo!’ Kraljevstvo djeci. Jer djeca su otvorena, povjerljiva, zaigrana, bez predrasuda, bezbrižna. Ona vjeruju pa saznaju. Kasnije počinjemo ‘znati’ i mislimo da ćemo tako lakše vjerovati. Kraljevstvo koje je Učitelj navijestio i živio ne počiva na sili, kao sva kraljevstva ovoga svijeta, ali jest silno. Prvi Učiteljev javni nastup u sinagogi u Kafarnaumu bio je obilježen izgonom zloduha iz čovjeka. Reakcija okupljenih? ‘Kakav je to novi i silni nauk?’ U čemu novi? U tome što je prvi nauk (Zakon na kome je počivala njihova religioznost) pokušavao ograničiti zlo u čovjeku: ne ubij, ne laži ne ukradi… Učitelj pak ‘izgonom zloduha’ uklanja zlo iz čovjekova srca. A za to je potrebna i te kakva sila. Prije one noći kad sam kao 17-to godišnjak predao svoj život Bogu u ruke, iz mojih je usta tekla bujica psovki kao u svakog srednjoškolca koji drži do sebe, no sljedećeg jutra ta je bujica stala. Izvor psovanja u mom srcu je presušio.

Kad je uklonio sanitarni kordon između sebe i malenih i njima predao kraljevstvo, zagrlio ih je i na njih položio ruke. Zagrljaj, dodir, označavaju bliskost. Mnogi se boje dodira. Ostaju na odstojanju. Problem je lift. Uzak prostor gdje se ni pogledi ne dodiruju. I zato gradovi trebaju ‘free hugse’ (http://www.freehugscampaign.org/). Snažna je tradicija polaganje ruku. Njime se prenose ovlasti, donosi ozdravljenje, blagoslivlja. Apostol piše svom mladom suradniku: ‘raspiruj milosni dar Božji što je u tebi po polaganju mojih ruku’. Dobiti, imati i onda raspirivati. To je put.

U Isusu nam je pokazano: Bog kao nebeski otac, grli svakog od nas. Između njega i mene ne može i ne mora stati nitko. On sam me grli i blagoslivlja. Uvjet? Imati djetinje povjerenje.

Audio zapis je ovdje.

2 misli o “Biti zagrljen (i grliti)”

  1. Kad zagrljaj dođe od srca , onaj koga grliš stvarno se obraduje. Problem je samo u ljubomori onoga koga bi jedino smio grliti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s