Nadići religiju (da bi ostala vjera)

Čemu sva ta teologija koja rastavlja ljude? Pridonose li tri ‘objavljene religije’ miru u svijetu? Ako su sve tri od Boga objavljene, kako to da se međusobno ne priznaju i kao takve prepoznaju? I ne samo to. Kako to da su međusobno neprijateljski nastrojene? I da se rado pozivaju na one ratničke izjave iz svojih svetih spisa? Zašto jedan moj mladi kolega od svih redaka u Novome zavjetu koji govore o Isusovoj misiji (pomirenja svega s Bogom, ako se ne varam) kao opravdanje za svoje isključive stavove uzima samo ovaj: ‘Nisam došao donijeti mir, nego razdjeljenje”?  Ili je cjelokupnost Kristova djela krivo protumačena (ne samo od strane Apostola) ili je ovaj redak onako kako ga mladi kolega razumije krivo protumačen, izvučen iz konteksta?

I što više raspravljamo to se sve manje međusobno razumijemo. To je dublji jaz  među nama. Cementiramo pozicije. Iz dubokog uvjerenja da je s druge strane barikade neprijatelj od kojega se moramo obraniti. Ono što imamo nije dijalog jer dijalog pretpostavlja poštivanje i prihvaćanje sugovornika, a onda i svijest da dijalogom zajedno učimo. Da još nismo prispjeli do sve punine spoznaje (o tome, ako se ne varam piše Apostol u svojim poslanicama). Ali kod ‘objavljenih religija’ toga nema. Tu je ‘istina jednom zauvijek predana svetima’. Kao paket bačen padobranom iz vojnog transportera. Paket, koji jedno otvoren, poziva na borbu za pravovjerje. Kako bi to rekao jedan drugi mladi kolega: ‘Moje tumačenje Pisma je jedino ispravno!’ Tu je priča završena.

Objavljene religije po svojoj naravi ne mogu bit faktori dijaloga. osim formalnog i kurtoaznog, dakako. Nipošto iskrenog. Dijalog mogu voditi samo marginalci. Oni, koji ne moraju nužno čuvati sustav, a kako nisu njegovi nositelji ne moraju biti ni njegovi apologeti, njegovi čuvari. Možda tek svjedoci.

Možda Küngovu misao da neće biti mira u svijetu dok ne bude mira među religijama, valja prereći: ‘Neće biti mira u svijetu dok se ne nadiđe religija. Da bi ostala vjera. Povjerenje. A kako je to potpuno nerealno, nerealno je očekivati mir u svijetu. Mira nema zato što to mi ne želimo. Da je tome tako svjedoči i inzistiranje mladog kolege na jednoj Kristovoj rečenici o ‘razdvojenju’ koja mu je očito draža od svih drugih Učiteljevih riječi. Koja u njegovu srcu zvuči snažnijom od svih riječi o miru i pomirenju.

Jedna misao o “Nadići religiju (da bi ostala vjera)”

  1. Zajednički dijalozi donose samo nadmudrivanja i sukobe. Pomoći može samo zajedniča molitva i zajedničke duhovne aktivnosti s molitvom Bogu za objavu istinite spoznaje koju mogu svi prihvatiti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s