Biskupi su odlučili

Bile su devedesete prošloga stoljeća. Nakon što sam za godinu dana promašio u svom predviđanju sloma jednog društvenog sustava (88′ sam govorio: ‘još godinu dana’), došlo je vrijeme izgradnje novoga. Isključeni iz zapadnjačkog iskustva izgradnje demokracije, a s povijesnim sjećanjima na predsocijalistička vremena i željom da se ‘osveti’ četrdesetogodišnjoj tiraniji zatiranja svega vjerskoga, trijumfalistički se krenulo u restauraciju predratnog modela. I zato se danas još uvijek vode rasprave o mjestu i ulozi vjeronauka u javnoj školi. Kao primjerice jučer u emisiji ‘In medias res’ na HTV-u.

U Školskoj se knjizi u Zagrebu početkom 90-tih održavalo višednevno savjetovanje na tu temu. Marksizam je maknut i na njegovo je mjesto (ne zavaravajmo se: svako vrijeme ima svoju ideologiju) trebalo doći nešto drugo. Nakon dva dana rasprave, vjerojatno već iznerviran činjenicom da se većina prisutnih zauzimala za uvođenje religijske kulture u školski program, dr. Milan Šimunović reče: ‘U ime kakve demokracije ovdje raspravljamo o obliku vjeronauka? Biskupi su odlučili: u škole ide konfesionalni vjeronauk.’ Kraj rasprave. Predstava je završena. Zastor se spustio. (Je’l pao mrak, na prosudbu svakome.)

Od tada kao i danas, ponavljamo: vjeronauku je mjesto u vjerničkoj zajednici, a u sekularnoj školi religijska kultura. Znam da ateistima svako spominjanje religioznosti smeta, ali barem još dugi niz stoljeća (a osobno vjerujem nikad) neće biti moguće dokinuti religiju jer je čovjek naprosto takvo biće i zato je mudrije umjesto nasilja nad tom čovjekovom stranom, pokušati razumjeti svu slojevitost duhovnosti pa i religioznosti. A tu i ateizam i agnosticizam kao svjetonazori imaju što reći.

2 misli o “Biskupi su odlučili”

  1. Nije to bio promašaj samo od godinu dana. S obzirom da je to od godine do dvije, to je bio promašaj za 100%. 😉

  2. Budući da mi je matematika definitivno najslabija karika u životu, računam na dobrohotnost čitatelja i njihovu spremnost oprostiti mi tu slabost. 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s