‘Evo me – daj ruku!’

Svaki se život da svest na jednu riječ, jednu rečenicu, jednu misao. Na ono nešto što nas je obilježilo, iako nismo samo to. A opet baš po tome ostajemo zabilježeni kao kamenčići u mozaiku univerzuma.

Tako će oni koji su sljedili Učitelja o njemu napisati: “Propovijedao je Evanđelje Božje: ‘Ispunilo se vrijeme i kraljevstvo je Božje blizu. Obratite se i vjerujte Evanđelju!'” (Marko 1.15) Možemo to reći i ovako: Govorio je: ‘Evo me – daj ruku!’ (to je taj veliki mozaik – Michelangelova freska u Sikstinskoj kapeli). Jer to da se vrijeme ispunilo i da se Božja vladavina približila, znači baš to: Daleki i nedohvatljivi Bog po Isusu dolazi i kaže: ‘Konačno, evo me! Sad sam tu s tobom čovječe. Nisi sam.’

A čovjek? Što je njemu činiti? Samo jedno: pružiti svoju ruku i uzvratiti stisak (ili barem dotaknuti Božji ispruženi prst). A mi, koji kažem da smo njegovi sljedbenici, od te Radosne vijesti (jer to znači riječ ‘evanđelje’) načinismo i teologiju i dogme i anateme i isključenja. Prometnusmo je u žalost. Učinili smo to onog časa kad smo se proglasili ekskluzivnim braniteljima istine. Kad smo na mjestu jednostavnog i srdačnog susreta podigli intelektualne i fizičke katedrale. U njima se ocrtava uspomena na susret koji se davno zbio, ali danas živi samo u uspomeni.

2 misli o “‘Evo me – daj ruku!’”

  1. Mnogo ucitelja su propovedali svoja evangjelja i po cemu bi on trebao da bude izuzetnost? Ne moze njega samo na to da se svodi. Ne moze da se coveka svodi na nesto jedno, to ce da onda bude karikatura. Ako bas treba da ga svodis na nesto, onda ga svedi na jedinoga propovednika kojeg je Bog vaskrsnuo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s