Duhan, alkohol, droga i nasilje

Rekli su: imaš roditeljski u školi. Ali umjesto razrednice, dočekala nas policija. Točnije dvojica policajaca i jedan djelatnik Zavoda za javno zdravstvo. S laptopom i projektorom. Dobro, neće nas privest. Ali mogli bi nas cjepiti pod prisilom. Ali nisu.

Održali su predavanje za roditelje djece gimnazijalaca drugih razreda. O duhanu, alkoholu, drogi i nasilju. O svijetu u kojemu naša djeca žive. O mladeži koja najbolje godine svog života uništava porocima i u tome ne vide ništa loše. Jer budućnosti ionako nema, pa hajdemo se ubiti danas. O ‘Aleksima’ iz ‘Paklene naranče’. Govorili su o naporima koje policija danas poduzima ne samo u represiji već i u preventivi. Ali malo ih je i zakonima su im vezane ruke. Nekad je policajac Mile, šećući onakav dvometraš po centru Rijeke i s ‘vaspitnom palicom’ u ruci, bio dovoljan argument da se čeljad prikladno ponaša. A danas, kažu, ljepuškasta kriminalistkinja, treba saznati tko dila drogu ispred riječkih škola. Saznati ono što svi znamo. Ali ona, paradoksalno, ne može znati. Jer joj je zakon vezao ruke. Tabanje koje je nekad bilo normalno kad si kročio kroz vrata policijske stanice (pa si, kažu, pričao sve u šesnaest), danas je zamijenjeno sprdnjom prema onima koji bi trebali osigurati da se zakoni provode.

I kad misliš da gore ne može biti: pola sata po povratku kući već na Fejsu komentari školskih kolega mojih dečki kako se prisustvujući roditelji sprdaju s ljudima koji se (takav su dojam ostavili) svojski trude ne samo kažnjavati već i prevenirati štetno ponašanje. I onda će se ti isti roditelji čuditi devijantnom ponašanju svoje djece. A trpjeti ćemo svi kao društvo. Uistinu sve kreće od doma.

Svaka čast dečkima iz III riječke policijske postaje i ZZJZ (ispričavam se što sam im zaboravio imena).

Jedna misao o “Duhan, alkohol, droga i nasilje”

  1. Imam Ideju za početak uspješnog rješavanja tog problema. Jutros mi je moj trinaest godišnji unuk pokazao na svom mobitelu , videosnimku vatrometa sa prekjučerašnjeg spaljivanja pusta u Mošćeničoj Dragi. Tu videosnimku je pokazao samo meni jer sam ja jedina zainteresirana za ono što lijepo vidi nacrta slika ili izrazi na bilo koji način. Mislim da djeca nisu naučila gledati i doživljavati ljepotu svijeta i Božjeg stvaralaštva jer ih mi tome nismo učili , niti njihovom doživljaju prirode pridavali važnosti.
    Trebali bismo organizirati veliki projekt ( to se sada popularno tako kaže) kojim bi poticali svu djecu , da traže uočavaju i doživljavaju ljepotu oko sebe. Danas sva djeca imaju dobre mobitele , a ona koja nemaju mogu ih lako pusuditi. Od slika video i zvučnih zapisa iz prirode , mogao bi svako odabrati svoje najbolje , i od tih bi se uradaka mogle organizirati u školama izložbe , gdje bi svako dijete imalo priliku predstaviti sebe i svoj doživljaj ljepota koje Bog stvara. Djeca bi se tako trudila da se usredotoče na ono sitno fino nježno jedva uočljivo ali ipak duboko vrijedno za razvoj njihove duše. mogli bi prikazati slike i zvukove dana i noći. Oučavanje ljepotete Božjeg stvaranja tako bi raslo i razvijalo se u njima od malena , jer bi taj projekt započinjao sa prvim razredom osnovne škole i trajao bi čitavo vrijeme njihovog školovanja. Svako dijete moglo bi imati svoj album razvoja vlastite vizuelne i akustičke spoznaje. Mogli bi se u taj projekat uključiti vjeroučitelji , ekolozi, i učitelji likovne i glasbene umjetnosti. A mogli bi iVi pokrenuti taj projekat tako da za kraj školske godine organizirate izložbu dječjih , mob fotografja na temu Božjeg stvaralaštva . Velki prostor pastoralnog centra omogućio bi izlaganje vema velkog broja fotografja . Razvijanje jedne fotografje je samo 4 kune to bi većina djece mogla sebi priuštiti.
    Tako bi se nova generacija djece usmjeravala da razvija u sebi i ostvaruje ljepotu unikatnosti Božjega stvaralaštva , za razliku od multipliciranih slika ,zvukova, i svjetlosnih efekata i tonova koji se nameću svojim intenzitetom i guše finoću i sklad raznovrsnih , tiših manje zamjetnih ali veličanstvenih ljepota Božjega stvaralaštva.
    Molitva triju mladića u užarenoj peći iz proroka Danijela upravo vapije za takvim projektom. Pomozimo djeci da se izgrađuju i proslavljaju Gospodina ljepotom koju im on sam stavlja u srce.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s