Riječ i život

Nedjeljna su me čitanja iz knjige Ponovljenog zakona 18 (o ‘proroku između braće’) i Marka 1 (Isusov nastupni govor u sinagogi u Kafarnaumu) potaknula na razmišljanje o načinu(ima) na koji Bog govori ljudima. Svi načini Božjeg govora čovjeku ostaju bez odjeka ako čovjek nije usredotočen na slušanje tog govora. Drugim riječima, Bog mora dobiti priliku.

Kako čuti tihi Božji glas usred buke ovoga svijeta? Prisjetio sam se trenutka dok sam se biciklom penjao na Gornje Jelenje. Pred sobom sam na tlu vidio suhi list. U trenutku kad sam se približavao listu, preticao me kamion stvarajući zaglušujuću buku. No, budući da sam bio koncentriran na taj list, u trenutku kad sam kotačima prešao preko njega jasno sam mogao čuti kako pucketa pod njima. Da ga nisam ugledao, buka kamionskog motora bi bez sumnje nadglasala sve druge zvukove, posebice taj tihi šušanj lista koji se lomi.

Jutros je preda mnom tekst iz Luke 19.41ss gdje Isus plače nad Jeruzalemom i kaže da je Jeruzalem propustio prepoznati, čuti ‘ono što mu je za mir’. Propustio je prepoznati ‘čas svog pohođenja’. Baš je to dobitna kombinacija: Riječ i život(ne okolnosti). Riječ bez života je, kako to Marko bilježi u navedenom odlomku, pismoznanstvo, dok je život bez Riječi nekontrolirana bujica bez smisla i cilja. Čiovjek koji je posred te bujice koncentriran na bitno (a bitno je samo Jedno/Jedan koji govori) ima moć iskoristiti snagu bujice života za spasonosna djela. Poput Isusa.

2 misli o “Riječ i život”

  1. Snažna rečenica…”svi načini Božjeg govora ostaju bez odjeka ako čovjek nije usredotočen na slušanje …drugim riječima Bog mora dobiti priliku”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s