Za što je došao, živio, umro i uskrsnuo?

Na pitanje, u čemu se sastojala Učiteljeva misija, ne odgovaraju svi novozavjetni autori na isti način. Koji je bio njegov zadatak?

Matej će, spominjući anđelove riječi, ustvrditi da će ‘on spasiti narod svoj od grijeha njegovih’. Luka je ponešto različit, ali i njegova bilješka smjera na ‘dom Jakovljev’ nad kojim se Isus ima zakraljiti. Ivan, Učiteljevu misiju vidi šire, kao provjetljenje čovjeka da prepozna svoje sinovstvo, ne ograničujući se na Izrael. Pisac Hebrejima poslanice kazuje da je On navjestio spasenje, a da se ono očituje u slobodi i počinku, a Petar kaže da je njegovim uskrisenjem osigurano spasenje naših duša.

Apostol tome pristupa iz neke druge perspektive pa će reći da je Bog Isusa odlučio postaviti Gospodinom (Fil 2.11) i po njemu sebi sve izmiriti (Kol 1.20) i objediniti (Ef 1.10). Ovo iskače iz usko osobno i nacionalno shvaćenog spasenja. Apostol ima univerzalno shvaćanje spasenja. Isus nije došao (samo) za mene / moju vjerničku zajednicu / naciju već za cjelokupno stvorenje.

Odatle zajednica(e) onih koji se drže njegovim sljedbenicima ne mogu, a ne graditi mostove prijateljstva, zajedništva i pomirenja, prvenstveno prema onima koji se po Kristu imenuju, a zatim i prema svakom ljudskom biću u njegovoj osobnosti i kolektivitetu. No, znamo da je za rušenje mosta potreban je trenutak, a za njegovu gradnju, ponekad, cijela vječnost.

Jedna misao o “Za što je došao, živio, umro i uskrsnuo?”

 1. Zašto je Isus došao , živio ,umro , uskrsnuo? Mislim da se svi odgovori mogu sažeti u retku iz proslova Ivanovog evanđelja:
  Svjetlo istinsko
  koje prosvjetljuje svakog čovjeka
  dođe na svijet;
  bijaše na svijetu
  I SVIJET PO NJEMU POSTA………

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s