Zaleđeni ili ishlapjeli svijet

Papa Ratzinger i teolog Küng dvije su strane jedne medalje. Jedan konzervativan, a drugi liberalan. Jedan s konkretnom odgovornošću za Crkvu, drugi s apstraktnom odgovornošću za čovječanstvo. Nit’ će prvi za sebe reći da je konzervativan niti drugi da je liberalan. I jedan i drugi će se gurati u sredinu. Ni lijevo ni desno. Nit’ je jedan skroz konkretan u odgovornosti za Crkvu nit’ je drugi skroz apstraktan u svom zauzimanju za svjetski etos.

Ako se odmaknemo (što nama ne-rimokatolicima i nije teško), onda vidimo da jedna priča bez druge ne može. Isus, jer on je dakako ključ razumijevanja te napetosti, će primjerice o rastavi reći da nije dopuštena (kako to čini konzervativna crkvena strana), a opet neće ni jednom riječju osuditi one koji su prošli kroz iskustvo rastave (kako će činiti liberalni mislioci).

Mi se uvijek obračunavamo sa svojim pandanima i nikad nije lako (ako je uopće moguće), dok smo u priči, razlučiti potrebu za njim (svojom drugom stranom – bližnji je naše ogledalo). Promatrači sa strane to u uočavaju i lako i brzo. Sudionicima u priči (jer nisu sami, iza njih je vojska gorljivih sljedbenika i ismijavatelja druge strane) izgleda nemoguće da jednom ‘Ratzingeru’ treba ‘Kung’ i obrnuto.

Kakav bi svijet bio kad bi samo jedni ili drugi hodali svijetom? Svijet bi se ili zaledio s konzervativcima ili ishlapio s liberalima. Zar nam i svjetska ekonomija rječito ne govori kako će završiti globalizirani liberalni kapitalizam? Kad je tržište isključivi regulator, velika većina sudionika tržišne utakmice biva osiromašena i svedena na puku brojku i kotačić u proizvodnom procesu, baš kao što se i planska ekonomija socijalističkih zemalja pokazala nedoraslom zahtjevima tržišne utakmice pa je propala.

Dogovor, planiranje, ponekad i stega nisu potrebni jakima već slabima koji su u većini, ali je sloboda mišljenja potrebna jakima. Slabi ne trebaju osuđivati jake kao što ni jaki ne smiju prezirati slabe. A baš o tome je pisao Apostol.

Dvije se strane istog novčića ‘ne gledaju’ i jedna se drugoj čini da je na drugom kraju svemira, ali su zapravo neodjeljivo povezane i tek takve vrijede svijetu kojemu su stavljene na službu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s